Vytlačiť túto stránku

Buďte sama sebou vo vzťahu!

Napísal femme 13. február 2017

Máte partnera, ktorý od vás chce, aby ste boli jeho rovnocennou partnerkou? Buďte rada a nevmanipulujte samú seba do nezmyselných životných úloh. 

dvojica silueta1200x800

Už niekoľko rokov trvá tendencia vstupovať do trvalého partnerského vzťahu okolo tridsiatky a osvedčuje sa to. Je to čas, keď má človek ukončené vzdelanie, má za sebou nejaké životné skúsenosti a jeho osobnosť mohla dospieť. Je to vek, keď si väčšina ľudí už dokáže stanoviť aspoň orientačnú hierarchiu hodnôt a rebríček osobných priorít. Je to životná etapa, v rámci ktorej obe pohlavia začínajú vnímať partnerské spolužitie oveľa realistickejšie a tušia, čo môžu od seba očakávať. V prípade žien však často dochádza k zvláštnemu javu. Napriek primeranému veku a poznaniu zostávajú lipnúť na nereálnych predstavách o fungovaní partnerského spolužitia, pričom sa sústreďujú na nepodstatné detaily a zásadné veci im unikajú. O čo zvyčajne ide?

- Žena sa veľmi často vzdáva svojho osobného života, ktorý by mala žiť "mimo svojho partnera" a to isté očakáva z "druhej strany". Normálni muži však majú svoju prácu, nejaké životné ciele, koníčky a nevidia dôvod na vysedávanie pri sukni svojej milovanej. Ešte horšia situácia vzniká, ak žena začne kopírovať spôsob života svojho vyvoleného a zmení sa na jeho nežiaduci tieň.


- Žena od svojho partnera očakáva neustále ubezpečovanie o láske a oddanosti a sama seba dáva za príklad. Väčšina mužov však také čosi pokladá za úplnú zbytočnosť a otravnú hlúposť.


- Žena sa zhosťuje svojej mnohostrannej úlohy (manželka, matka, gazdinka, nevesta atď.) s maximálnym nasadením a robí zo svojej výkonnosti štandard, pričom od muža nevyžaduje takmer žiadnu spoluprácu. Následne začne partnerovi zazlievať, že sama zo seba urobila otrokyňu. Muži však logicky vychádzajú z existujúcej skutočnosti: Načo sa zaoberať vecami, ktoré fungujú?
- Žena má tendenciu kopírovať názory a postoje partnera a zároveň sa čuduje, prečo svojho muža nezaujíma. Väčšina mužov však v sebe nesie trvalú potrebu hľadať "výzvu". Keď jej v partnerskom vzťahu niet, muži obrátia pozornosť iným smerom.

Dá sa povedať, že napriek viacerým problémom, ktoré sú zo strany mužov tendenčne vnášané do partnerského spolužitia, je tu i niečo, čo by mali ženy od svojich partnerov (ak na to neprišli samé) "odkukať". Čo to je? Predovšetkým zachovanie si svojej integrity a ponechanie si svojho vlastného života, v ktorom naďalej platí "ja" a nie "my"!

Tip: V psychoterapeutickom procese sa niekedy využíva "hra na výmenu úloh". Ak máte niektorú z vyššie uvedených tendencií, skúste si predstaviť seba na mieste svojho partnera, svojho partnera na svojom mieste a analyzujte svoje pocity a reakcie, ktoré by vznikali, pokiaľ by sa váš partner správal tak, ako vy. V prípade inteligentnejšieho partnera si takúto hru zahrajte "naostro" a je možné, že sa o sebe dozviete celý rad nových vecí...