Vytlačiť túto stránku

Pozor, narcis!

Napísal femme 09. január 2017

Krásavec Narcis sa zamiloval do svojho obrazu na vodnej hladine tak, že sa nedokázal od neho odtrhnúť. Márnou túžbou zomrel...

narcis 1200x700

Máte novú lásku s veľkým L, ktorá vedie k čiastočnej slepote, čiastočnej hluchote a automatickej zámene významov? Počkajte na stav vytriezvenia a nerobte žiadne životné rozhodnutia. Život sa totiž neskladá iba z darčekov, výletov a luxusných večerí; za dokonalosťou prvých spoločných dní a týždňov sa môže skrývať stále častejšie sa u mužov objavujúci komplex narcizmu.
Kým dni plynú v rovine sviatkov a vy, žiariaca obletujúca hviezda, zvyšujete žiaru svojho milovaného, je všetko v poriadku. No v okamihu, keď sa z vašich očí stratí zmagnetizovaná fascinácia a uvedomíte si svoje ja (nedajbože ho budete chcieť aj presadiť!), nastane koniec - pôsobivý, šarmantný muž sa zmení na malicherného primitíva a láska s veľkým L sa ocitne v troskách. Taký býva (v stručnosti) vývoj vzťahu s mužom, ktorý je zahľadený výhradne do seba, vytvárajúc okolo seba svet z prvkov zvýrazňujúcich jeho "dokonalosť".

Typické znaky narcizmu.

1. Infantilnosť: Ako to, že vám k šťastiu nestačí jeho vlastné šťastie? Ako je vôbec možné, že sa v priebehu dňa zaoberáte aj niečím iným, než úvahami o tom, ako mu po návrate domov urobiť radosť...? Spýtali ste sa ho, či zmena vášho rytmu dýchania bude vyhovovať aj jemu?

2. Strhávanie pozornosti: Narcis pokladá sám seba za stred vesmíru. Ak nedokáže okolie fascinovať a rozosmievať, je tu ešte šanca rozplakať ho alebo priviesť k zúfalstvu - v každej situácii sa možno zviditeľniť, zaskvieť... Na svete predsa existuje len jeden druh radostí a len jeden druh problémov - jeho!

3. Nechápavosť: Vy máte nejaký duševný život? Prácu? Problémy? Načo, keď máte jeho!

4. Krutá ľahostajnosť: Ako životný doplnok nemôžete očakávať, že sa narcis bude zaoberať vašimi pocitmi a starosťami. Vyriešte si ich sama, keď už ich musíte mať! Ale aby vám bolo jasné, aký je váš svet bezvýznamný, naloží vám narcis na plecia aj svoje problémy a prebije vašu negatívnu kartu.
Podľa odborníkov je narcis človek (nemusí to byť len muž), ktorý síce vedome neprodukuje zlo, ale život s ním je neznesiteľný. Patrí preto do kategórie najrizikovejších partnerov - žiarlivcov, vydieračov, alkoholikov...

Tip: Pokiaľ vás narcistické prejavy partnera neodradili a rozhodli ste sa pre jednotné kľúče od bytu (prípadne pre viac), rátajte s tým, že budete žiť "život v tieni" a základom vašej existencie sa musí stať obdiv a chvála, obdiv a chvála, obdiv a chvála... A znova...