Vytlačiť túto stránku

Čo o nás hovorí určitý výraz tváre

Napísal femme 18. október 2016

Výraz tváre a reč tela je veľmi dôležitý signál pri komunikácií, čo si dobre uvedomujú psychoanalytici. Naša tvár dokáže prejaviť šesť všeobecných druhov emócií, ako je prekvapenie, šťastie, strach, hnev, znechutenie a smútok.

mimika tvare 1000x750

Spomínané emócie dokáže každý z nás bez väčšej námahy zamaskovať. Nielen výraz tváre, ale aj tón hlasu, zvolené slová a reč tela mnoho vypovedá o nás. Ide o tzv. verbálne, vokálne a vizuálne prvky našej komunikácie. Správne vyhodnotenie komunikačných signálov zjednodušujú spoločenský život, spríjemňujú život a zabezpečujú úspech v každej oblasti. Ľudia sú schopní prejavovať vyše desaťtisíc neverbálnych prejavov výrazov tváre. Sme schopní ovládať svoj výraz tváre v prípade, keď chceme zakryť skutočné pocity. Aby sme dokázali odhaliť pretvárku, mali by sme poznať základné zoskupenia výrazov tváre.

Schopnosť čítania z výrazov tváre napomáha pri nadväzovaní priateľstiev, lepšie spoznanie toho druhého, na ktorom nám záleží, zjednodušuje úsilie k úspechu a robí nás šťastnejšími. K dosiahnutiu tohto umenia, vždy treba udržiavať vhodný zrakový kontakt, úprimne sa usmievať a pri rozhovore prejaviť povzbudenie formou súhlasného prikyvovania.

Vyššie sme spomenuli všeobecné výrazy tváre - emócie prekvapenie, šťastie, strach, hnev, znechutenie a smútok, ktoré sú sprevádzané zvyčajnou mimikou.

PREKVAPENIE
Obočie sa nadvihne do oblúka, vodorovné vrásky na čele sa krčia, je vidieť očné bielka, sánka poklesne a ústa sa otvoria. Obočie prezradí, či má niekto o vás záujem. Ak pri prvom stretnutí sa na tvári danej osoby zdvihne obočie a usmeje sa, ste na rovnakej vlnovej dĺžke. V prípade, že sa len usmeje a obočie ostatne bez zmeny, nemá o vás záujem.

ŠŤASTIE
Hlavným znakom šťastia je úsmev s otvorenými perami, žiariace oči a mimické vrásky okolo nich. Uvedomte si, že oči nedokážu klamať, ale ústa môžu vysielať nepravdivé informácie. Úsmev má oveľa väčší vplyv a moc ako mračenie. Môže byť skutočný, šťastný, falošný, škodoradostný, neistý, predstieraný... Skutočný, úprimný úsmev je nákazlivý a ľudia ho zväčša opätujú.

STRACH
Čelo, obočie, oči a ústa prezrádzajú strach. Vrásky na čele sa prehĺbia a v strede sú čiastočné skrčené, obočie sa pri nadvihnutí stiahne k sebe, viečka odhalia bielka a pery sa v horizontálnej línii narovnajú do strán.
HNEV
Pri tejto emócii sú základnými ukazovateľmi obočie, oči, ústa a niekedy nos. Pomocou obočia sa zvýraznia vrásky hnevu, oči sa zúžia, kútiky úst smerujú nadol a pery sú stisnuté. Niektorým ľuďom sa pri hneve rozšíria nosové dierky.

ZNECHUTENIE
Je prejavom odporu, ktorý prezrádzajú oči, nos, ústa a líca. Horná pera sa skriví a v strede nadvihne, rovnako ako líca a nos sa skrčí. Dolné viečka vytvoria jemné vodorovné vrásky na pokožke tesne pod očami a nadvihnú sa.

SMÚTOK
Odhalíte ho pomocou čela, obočia a úst. Kútiky sú poklesnuté a pery ochabnuté a niekedy sa chvejú. Vnútorné okraje obočia sa nadvihnú a v očiach sa spravidla objavia slzy, alebo ich náznak.