Vytlačiť túto stránku

Vykročte v ústrety šťastiu

Napísal femme 16. september 2016

Šťastie každého z nás spočíva vo vnútornej vyrovnanosti, pocitu pohody a naplnenia, ktoré býva spravidla sprevádzané prejavmi radosti, eufórie a nadšenia.

happy 01 1000x607

Každodenný stres narúša pocit šťastia, ktorý je prapríčinou prežívania pozitívnych zážitkov. V rámci našej zdravej psychohygiény sa ho treba naučiť eliminovať a zvládať. Na to potrebujeme byť vnútorne vyladené, potom dokážeme primerane a pohotovo reagovať na všetky udalosti a prežívame vnútorné uspokojenie zo všetkého čo robíme. Aby tomu tak bolo, je dobré robiť to, čo nás baví, napĺňa a dobíja energiou. Niekto rád športuje, iný počúva hudbu, spoznáva prírodu či relaxuje. K tomu, ale potrebujeme čas vyhradený len pre seba.

„Za šťastím sa nedá cestovať, nemôžete ho vlastniť, zarobiť, alebo nosiť na sebe. Je to spirituálny zážitok, keď žijete každú minútu s láskou, poctou a vďačnosťou.“ – Walt Disney

Psychológia upozorňujú, že problémom dnešnej doby je „komunikačné zamorenie“. Neustále máme potrebu až nutkanie s druhou stranou zdielať informácie, udalosti a príbehy, čo mnohokrát bráni byť len sám so sebou. A to je ten čas, ktorý nás môže urobiť šťastné. Naučiť sa byť len so sebou, nie je jednoduché; preto aj cesta k šťastiu je sprevádzaná rôznymi prekážkami, ktoré si aj same kladieme do cesty.

Ustrnutie v minulosti
Načo sa stále vracať do minulosti a rozoberať ju? Dôsledkom toho nám unikajú nezabudnuteľné okamžiky a zážitky, ktoré sa nám dejú teraz. I keď sa nachádzame v zložitejšom období, vždy je tu nádej a možnosť, že príde lepšia doba. Pozitívny prístup k zvládnutiu problému je štartérom, aby sa tak mohlo stať. Poučením nám sú skúsenosti pri riešení problémov z minulosti.

Neistota z budúcnosti
Zbytočné strachy zo situácii, ktoré sa môžu stať v ďalekej budúcnosti, teraz neovplyvníme. Zväzujú nás v prítomnosti a bránia nám vychutnať si momentálnu situáciu v rodine, vo vzťahu a v zamestnaní. Hypotetické špekulácie o neistej budúcnosti, vyvolávajú zbytočný stres a obavy.

Vlastné negatívne prejavy: hnev, zlostné pocity, závisť, nedostatok vďačnosti
Občasné pocity krivdy a ublíženia sa nám nevyhýbajú a čím skôr sa ich zbavíme tým skôr sa problém vyrieši. Každé zlo, kam patrí aj pomsta, sa vždy vráti. Závisť ide ruka v ruke s porovnávaním napríklad našich priateľov, čo si oni môžu dovoliť a my nie. Prečo musíme mať to čo oni? Práve v rôznorodosti zážitkov a vecí je krása, ktorá nás môže uspokojiť a posunúť ďalej.

Byť nevďačný v súčasnej dobe je veľmi jednoduché, pretože sa vždy nájde dôvod na nespokojnosť. A pritom všetkom zabúdame na to, čo pekného sme zažili a máme k dispozícii.

„Keď som začal byť vďačný za to, čo mám, zmenil sa mi celý život.“ – Willie Nelson

Vnútorná neistota: strach z neznámeho, veľké a neustále očakávania
Neopodstatnené obavy z neznámych vecí a situácii nám bránia v napredovaní a v plnení snov, ktoré sú základom šťastia. Skúste prijať do svojho života heslo „zmena je život“!

Neočakávajme, že život sa bude odvíjať podľa našich predstáv, bez toho, že by sme sa o to trochu pričinili. Pasívne očakávanie prináša len sklamanie. Naučme sa byť tolerantnejšie, pristupovať k veciam bez zbytočných súdov a očakávaní.

Nízke sebavedomie
Zaoberáme sa tým, čo si o nás myslia iní? Zbavme sa toho pocitu! Psychológovia sú presvedčení, že pocity šťastia úzko súvisia so zdravým sebavedomím, ktoré je založené na poznaní a prijatí seba samých. Ak sme závislí od hodnotenia druhých, stávame sa neslobodnými.

„Sebavedomie je najsexi vecou akú žena môže mať. Je oveľa viac sexi ako akákoľvek časť tela.“ – Aimee Mullins