Vytlačiť túto stránku

Ako sa chudne počas „ženských dní“

Napísal femme 24. jún 2016

Mnohé z nás môžu potvrdiť, že počas menštruácie je chudnutie asi nemožné. Za našim maškrtením a vyjedaním chladničky, ako aj za nechuťou k fyzickej námahe, stoja hormonálne výkyvy v našom tele.

Náš organizmus sa dostáva do útlmu a je citlivejší. Menštruáciu sprevádzajú častokrát menštruačné obtiaže a sprievodne javy tzv. PMS (predmenštruačný syndróm).

Aby ste počas menštruácie zbytočne nepriberali, skúste namiesto sacharidov, ktoré zbytočne nafukujú, zamerať sa viac na bielkoviny. Nezabúdajte ani na doplnenie dôležitých látok, ako je železo, chróm a horčík. Horčík pomôže pri odbúravaní kŕčov a nájdete ho v banánoch, v mangu a mandliach. Chróm v slnečnicových semenách stlmí vaše chute a železo, pomôže proti únave. Preto sa nevyhýbajte dobrému steaku z červeného mäsa a červenému bobuľovému ovociu. Nakoniec nezabúdajte na pitný režim, ktorý by mal byť v pomere 300 ml maximálne 400 ml na kilogram vašej hmotnosti. Minerálne vody a čistá voda dopomáha k rýchlejšiemu odchádzaniu menštruačnej krvi.

2406 2016

Menštruačný cyklus trvá 28 dní a delíme ho na štyri fázy, z toho tri sú ideálne k chudnutiu. Prvá fáza začína 1. až 6. deň od začiatku menštruácie. Telo je viac vyčerpané, preto mu doprajte väčší pokoj. Počas menštruácie si zbytočne budete plánovať diétne predsavzatia. Druhá fáza, začína od 7. až 13. dňa menštruačného cyklu. Ste aktívnejšia, kondícia prudko narastá a preto vaše diétne predsavzatia majú nádej na úspech. Tretia fáza tzv. ovulačná, prichádza na 14. až 20. deň menštruačného cyklu a tie , ktoré plánujete rodinu máte veľkú možnosť to dokázať. Posledná štvrtá fáza, ktorá je medzi 21. a 28. dňom vášho cyklu, je typická pre vyššie spomenuté hormonálne výkyvy.

Uvoľňovacie cvičenia počas menštruácie

Počas vašich dní sa neprepínajte a počúvajte vaše telo, viac sa šetrite o to rýchlejšie prejdú príznaky tzv. PMS.

Pri bolestiach panvovej časti a kĺbov, odborníci odporúčajú jednoduché pohupovanie v bokoch. Cvik môžete robiť na stoličke, veľkej fit lopte, alebo v rovnom stoji. Mierne si rozkročíte kolená, ruky dáte v bok , panvu jemne podsaďte, aby ste chránili krížovú časť a len zľahka pohupujte z boku na bok.

Ak stojíte v MHD, pri práci alebo pri varení, skúste podsadzovať panvu. Dajte ruky v bok a s výdychom podsaďte panvu. S nádychom ju vráťte naspäť.

Keď sa vrátite domov z práce, skúste si ponaťahovať spodnú polovicu tela pomocou cviku z jógy. Budete cvičiť na zemi, na ktorú sa posadíte. Nohy nechajte natiahnuté, pravú pokrčte cez ľavú. Trup vytočte smerom vpravo a ľavou rukou objímte pravú nohu. Pohľad nasmerujte za seba a pravá ruka je oprená o zem. V tejto pozícii zotrvajte pár sekúnd, predýchajte a potom sa uvoľnite. Rovnakú pozíciu urobte aj na druhú stranu.