Ľúbostný príbeh...

... Abélarda a Heloïsy je skutočnosťou, ktorá pripomína drámu Fausta a Margaréty avšak z 12. storočia.


Pierre Abélard bol vzdelaným mužom a pochádzal z učenej a starej rodiny. Narodil sa vo Francúzsku v roku 1079 neďaleko Nantes.  Vyštudoval síce teológiu, ale kňazom sa nestal, pretože život bez žien považoval za prázdny. Stal sa francúzskym filozofom a teológom, priekopníkom racionalizmu. V Paríži, kde dnes leží Sorbonna a Panthéon, založil školu pre filozofiu a teológiu. Mal veľký úspech u študentov, pretože jeho prednášky boli slobodomyseľnejšie. Mohol si to dovoliť, pretože jeho priateľom bol sám parížsky biskup.

Nerovná láska
Počas svojho profersorského pôsobenia, nebýval v kláštore ale u kanonika Fulberta. Kanonik veľmi pobožný a dobrovoľne sa podrobil celibátu. Na výpomoc si zobral do svojho zbožného domu mladú, sedemnásťročnú neter Heloïsu. Mladá panna, mala dobrú výchovu z kláštora a pochádzala z jednej najvznešenejších francúzskych rodín. U strýka mala počkať na vhodného manžela, ktorý si ju vezme nepoškvrnenú. Mladučká Heloïsa pocítila silnú náklonnosť k šarmantnému učencovi napriek jeho veku, pretože bol inteligentný, strhujúci rečník, naviac i výborný spevák a nadaný skladateľ. Ich vzájomné zblíženie prinieslo onedlho aj plody lásky. Štyridsaťročný učenec ju požiadal o ruku, ale ona odmietla z odôvodnením, že géniovia sa nesmú zaťažovať rodinou, ako sa píše v teologických spisoch o celibáte. Heloïsa bola vzdelaná, písala latinsky ako učenec, čítala a citovala texty Abélarda. Keď sa už tehotenstvo nedalo ukryť, Abélard ju tajne poslal k svojej sestre do Bretónska, kde sa im narodil syn. Toto tajomstvo sa nedalo nadlho utajiť. Onedlho sa o tom dozvedel kanonik, ktorý to považoval za znesvätenie svojho domu a netere. Zvodcovi sa veľmi kruto pomstil. Jednej noci vnikol tajne do Abélardovej spálne a tam ho premohol s pomocníkmi a na mieste vykastroval. Dôsledkom tohto škandálu, musel Pierre Abélard opustiť školu v Paríži a skončiť s profesúrou. Mladú Heloïsu poslali do kláštora, podobne ako jej milenca. Ona však v ňom pokoj nenašla. Vypisovala mu nešťastné ľúbostné listy a Abélard sa ju snažil upokojiť a nasmerovať na duchovné veci.

Vyhnanstvo, založenie novej školy a kláštora
Po určitom čase Abélard dostal povolenie vyučovať a Heloïsa opať našla svoju vnútornú rovnováhu. Abélard otvoril novú školu na usadlosti v Champagni a tam za ním prišlo až 3000 študentov, ktorí chceli byť zasvätení do učenia o „universalii“.
Popri škole založil aj kláštor, v ktorom našla prístrešie aj Heloïsa, nie však nadlho. Pre zmenu sa proti jeho novátorským názorom postavili samotní  mnísi. Dostal sa do rozporu s cirkvou a len so zvláštnym zvolením pápeža smel dožiť ako prostý rádový brat. Jeho láska Heloïsa ho prežila o dvadsať rokov v počestnosti v kláštore.




Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.