Vytlačiť túto stránku

Podoby lásky

Napísal femme 24. október 2010

Bez lásky sa veľmi ťažko žije ak jej niet, nastupuje citová deprimácia, ktorá ovplyvňuje našu budúcnosť.


Skľúčenosť je typickým príznakom vnútorného nešťastia a trpia ním všetky vekové kategórie. U detí je vyvolaná citovým odmietaním zo strany rodičov alebo emočným týraním vo forme ponižovania, urážania a nadávania.

Láska má mnohoraké podoby: k dieťaťu, rodičom, partnerovi, k rodinným príslušníkom, priateľom, k zvieracím miláčikom a patrí tam aj vierovyznanie, čiže láska k Bohu, vlastenectvo ale aj láska k peniazom ...

Telesná láska často skrýva inú povahu emočného vzťahu ako samotná láska. Rozdiely medzi jednotlivými pocitmi sú veľmi malé a častokrát splývajú. Zamilovanosť sprevádza túžba, ktorá je veľmi intenzívna a telesná v každom veku. Prejavuje sa silnou vášňou a rozkošou. Túžba vo vzťahu vyvoláva fantazírovanie, pocity šťastia, atraktívnosť a romantiku.
Intímna láska nasleduje v neskorších fázach vzťahu, kedy sa partneri skutočne viac poznajú, zdôverujú si intímnosti, o ktorých iní nevedia. Tento prerod nastáva po období zamilovanosti, pretože v tom čase sa snažia ešte partneri vyzerať dokonale pred tým druhým. Ak však nepreklenú toto obdobie, nejde o pravú lásku ale len o telesné emócie a posadlosť.
Posadlosť je často zamieňaná za lásku. Pre akýkoľvek vzťah ide o deštruktívny postoj. Takto postihnutý človek stráca realistický pohľad na svoj objekt posadnutosti. V prípade neopätovania tohto jednostranného pocitu nasleduje dezilúzia zo zbytočnej citovej investície do partnera.
Závislosť na partnerovi sa často zamieňa za lásku a vyvoláva neistotu a neslobodu. Väčšinou táto závislosť býva ukončená zo strany nezávislého partnera.
Náhradná láska nie je pravou láskou, vyhľadávajú ju ľudia, ktorí nedokážu byť dlhšie bez partnera. V takomto prípade je často náhradná láska zamieňaná za pravú.

Láska medzi ľuďmi je krásny a veľmi komplikovaný vzťah v rôznych etapách, ktorý si nedajme pokaziť extrémnymi situáciami.