Vytlačiť túto stránku

Čas v nás

Napísal femme 09. august 2021

Hovorí sa, že čas nikoho nešetrí; ale nie je to pravda; kto chce, dokáže sa rozumne dohodnúť i s časom. Ako? Čítajte ďalej a začnite starnúť pomaly. Aj keď nie denne, občas sa stretávame s veľmi názornými príkladmi toho, že starnutie je individuálna záležitosť. 

woman_806_1200x800

Dvaja ľudia rovnakého veku môžu byť od seba biologicky a vitálne vzdialení celý rad rokov. Niekedy je pomalé starnutie iba vecou šťastia v zmysle vydareného "genetického mixu", inokedy je výrazom premysleného prístupu k vlastnému telu a voľby životného štýlu.

Ovplyvniť genetickú výbavu zatiaľ nie je v našich možnostiach, a tak skoro asi ani nebude. Ale výber stravy a spôsobu života, ktoré bránia organizmu starnúť rýchlejšie ako je nevyhnutné, prípadne starnutie aj spomaľujú, ovplyvniť môžeme, a to dokonca zo dňa na deň.

Chcete starnúť pomaly a cítiť sa sviežo a vitálne? Vytvorte si nový životný program: rešpektujte potreby a nie rozmary svojho tela. A začnite hneď!

V JEDLE BUĎTE VYBERAVÍ

Nemusíte sa stať okamžite vegetariánmi, ale majte na pamäti, že s plným bruchom mäsa budete starnúť rýchlejšie. To isté platí aj o cukre, masle, margarínoch a plnotučnom mlieku. Urobte teda kompromis. Aspoň štyrikrát do týždňa jedzte iba zeleninu, obilniny, jogurty, olivový olej, rôznorodé druhy orechov a ovocie. Neskôr päťkrát do týždňa a tak ďalej.

Verte tomu, stojí to za to. Vaša pleť sa zbaví "cestovitosti", bude hladšia a čistejšia, oči žiarivejšie, výkonnosť a pohyblivosť vyššia a nálada oveľa lepšia. Okrem toho sa zbavíte nadváhy a prestanete nekontrolovateľne priberať. Znížite tiež nebezpečenstvo výskytu rakovinových ochorení, srdcovocievnych problémov a nábeh na cukrovku.

UPREDNOSTŇUJTE GRÉCKU STRAVU A CVIČTE

Takzvaná grécka alebo stredozemná strava, obsahujúca zdravý typ tukov, znižuje riziko vážnych ochorení a náhlych zlyhaní srdca až o 23 percent. To naozaj nie je zanedbateľná informácia, a to aj pre mladšie vekové kategórie, pre ktoré sú podobné problémy "kakofóniou budúcnosti". V kombinácii s umierneným pitím alkoholu, ľahkým, pravidelným cvičením a absenciou fajčenia sa podľa výskumov uvedené riziko znižuje až o 65 percent.

NEZABUDNITE, ŽE VEĽKÉ VECI SA SKLADAJÚ Z MALIČKOSTÍ

Jedzte cherry (malé červené rajčiny) a cibuľu, oboje ponúka mimoriadne silné antioxidanty.

Uprednostňujte ananásové a čučoriedkové dezerty. Čerstvý ananás dodáva organizmu dôležité enzýmy a čučoriedky zlepšujú pamäť a dobrú náladu.

Niekoľkokrát do týždňa si dajte pred spaním pohár červeného vína. Zistilo sa, že primerané množstvo alkoholu organizmu prospieva - napríklad u žien prispieva k vyššej hustote kostí.

Používajte dentálnu niť. Pomáha predchádzať chorobám ďasien a prenikaniu baktérií a toxických látok do krvného obehu.

Nepodceňujte primerané leňošenie a ležérnosť. Organizmus ich potrebuje tak ako prácu a zainteresovanosť.

Cvičte tai-či. Bez vyplazeného jazyka si veľmi efektívne prekysličíte svaly a zrýchlite metabolizmus.

Vyhýbajte sa agresívnym slnečným lúčom. Používajte šiltovky, veľké slnečné okuliare a ochranný krém, prípadne aj ochranný mejkap.

Navštevujte kino, výstavy, koncerty. K najzaujímavejším poznatkom poslednej doby patrí zistenie, že na uchovávaní nielen duševnej, ale aj fyzickej mladosti sa podieľa kultúra. Predpokladá sa, že je to dôsledok prirodzenej stimulácie mozgovej činnosti.