Čas v nás

Hovorí sa, že čas nikoho nešetrí; ale nie je to pravda; kto chce, dokáže sa rozumne dohodnúť i s časom. Ako? Čítajte ďalej a začnite starnúť pomaly. Aj keď nie denne, občas sa stretávame s veľmi názornými príkladmi toho, že starnutie je individuálna záležitosť. 

woman_806_1200x800

Dvaja ľudia rovnakého veku môžu byť od seba biologicky a vitálne vzdialení celý rad rokov. Niekedy je pomalé starnutie iba vecou šťastia v zmysle vydareného "genetického mixu", inokedy je výrazom premysleného prístupu k vlastnému telu a voľby životného štýlu.

Ovplyvniť genetickú výbavu zatiaľ nie je v našich možnostiach, a tak skoro asi ani nebude. Ale výber stravy a spôsobu života, ktoré bránia organizmu starnúť rýchlejšie ako je nevyhnutné, prípadne starnutie aj spomaľujú, ovplyvniť môžeme, a to dokonca zo dňa na deň.

Chcete starnúť pomaly a cítiť sa sviežo a vitálne? Vytvorte si nový životný program: rešpektujte potreby a nie rozmary svojho tela. A začnite hneď!

V JEDLE BUĎTE VYBERAVÍ

Nemusíte sa stať okamžite vegetariánmi, ale majte na pamäti, že s plným bruchom mäsa budete starnúť rýchlejšie. To isté platí aj o cukre, masle, margarínoch a plnotučnom mlieku. Urobte teda kompromis. Aspoň štyrikrát do týždňa jedzte iba zeleninu, obilniny, jogurty, olivový olej, rôznorodé druhy orechov a ovocie. Neskôr päťkrát do týždňa a tak ďalej.

Verte tomu, stojí to za to. Vaša pleť sa zbaví "cestovitosti", bude hladšia a čistejšia, oči žiarivejšie, výkonnosť a pohyblivosť vyššia a nálada oveľa lepšia. Okrem toho sa zbavíte nadváhy a prestanete nekontrolovateľne priberať. Znížite tiež nebezpečenstvo výskytu rakovinových ochorení, srdcovocievnych problémov a nábeh na cukrovku.

UPREDNOSTŇUJTE GRÉCKU STRAVU A CVIČTE

Takzvaná grécka alebo stredozemná strava, obsahujúca zdravý typ tukov, znižuje riziko vážnych ochorení a náhlych zlyhaní srdca až o 23 percent. To naozaj nie je zanedbateľná informácia, a to aj pre mladšie vekové kategórie, pre ktoré sú podobné problémy "kakofóniou budúcnosti". V kombinácii s umierneným pitím alkoholu, ľahkým, pravidelným cvičením a absenciou fajčenia sa podľa výskumov uvedené riziko znižuje až o 65 percent.

NEZABUDNITE, ŽE VEĽKÉ VECI SA SKLADAJÚ Z MALIČKOSTÍ

Jedzte cherry (malé červené rajčiny) a cibuľu, oboje ponúka mimoriadne silné antioxidanty.

Uprednostňujte ananásové a čučoriedkové dezerty. Čerstvý ananás dodáva organizmu dôležité enzýmy a čučoriedky zlepšujú pamäť a dobrú náladu.

Niekoľkokrát do týždňa si dajte pred spaním pohár červeného vína. Zistilo sa, že primerané množstvo alkoholu organizmu prospieva - napríklad u žien prispieva k vyššej hustote kostí.

Používajte dentálnu niť. Pomáha predchádzať chorobám ďasien a prenikaniu baktérií a toxických látok do krvného obehu.

Nepodceňujte primerané leňošenie a ležérnosť. Organizmus ich potrebuje tak ako prácu a zainteresovanosť.

Cvičte tai-či. Bez vyplazeného jazyka si veľmi efektívne prekysličíte svaly a zrýchlite metabolizmus.

Vyhýbajte sa agresívnym slnečným lúčom. Používajte šiltovky, veľké slnečné okuliare a ochranný krém, prípadne aj ochranný mejkap.

Navštevujte kino, výstavy, koncerty. K najzaujímavejším poznatkom poslednej doby patrí zistenie, že na uchovávaní nielen duševnej, ale aj fyzickej mladosti sa podieľa kultúra. Predpokladá sa, že je to dôsledok prirodzenej stimulácie mozgovej činnosti.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.