Ste emocionálne inteligentní? 5 znakov, ktoré to odhalia

Napísal Kristína Chudá 06. júl 2021

Dokážete zvládať emocionálne náročné situácie? Alebo sa položíte pri prvej maličkosti? Aj o tom je emocionálna inteligencia. Výskum ukázal, že existuje spojitosť medzi emocionálnym kvocientom a kariérnym úspechom.

freepik_w_26321

Nie všetci sa s ním však narodia, no v porovnaní s inteligenčným kvocientom, emocionálnu inteligenciu ľudia môžu získať a praxou zlepšovať.

Ako ale dokážeme určiť, či niekto emocionálnu inteligenciu má, alebo nie? Týchto päť znakov vám to prezradí. Ide o vlastnosti, ktoré je možné pozorovať v obyčajných, každodenných situáciách.

Prvý znak: Zvládajú kritiku bez popierania, obviňovania, výhovoriek alebo úzkosti

Jedným z charakteristických znakov vysokého emocionálneho kvocientu je sebapoznanie, a teda hlbšie pochopenie napríklad toho, čo nás hnevá, teší, nudí alebo zaujíma. Taktiež to ale znamená, že dokážeme čestne posúdiť vlastné chyby. Ak sa teda ľudia s vysokou emocionálnou inteligenciou pochybia a kritika ich neminie, rozhodne sa nezosypú. Pre nich je to jednoduchý fakt, ktorý treba zaznamenať, analyzovať a napraviť. Ľudia s vysokou emocionálnou inteligenciou kritiku nepopierajú, neobviňujú iného človeka, nevymýšľajú si ospravedlnenia alebo výhovorky a nepodliehajú úzkosti.

Druhý znak: Sú otvorení

Vysoká úroveň sebapoznania dovoľuje emocionálne inteligentným ľuďom sledovať situáciu bez toho, aby niekoho súdili. Nezamietajú automaticky nápady iných zo stola len pre to, že sa iné od ich vlastných. Sú preto obľúbenou voľbou pre ľudí, ktorí potrebujú pomôcť s problémom, výzvou alebo jednoducho chcú byť vypočutí.

Tretí znak: Sú dobrými poslucháčmi

Toto si vyžaduje ozaj rozvinutú štruktúru počúvania, pomocou ktorej dokážete oddeliť fakty od ich interpretácie či reakcie. Ľudia s emocionálnou inteligenciou vedia identifikovať emócie, ktoré narúšajú ich schopnosť počúvať. Postupne rozvinuli schopnosť odstrihnúť sa od konkrétnych emócií, aby zostali otvorení a schopní vypočuť to, čo skutočne druhí hovoria.

Štvrtý znak: Pravdu neobaľujú pozlátkom

Emocionálna inteligencia si vyžaduje rozpoznanie emócií v iných ľuďoch. Neznamená to ale, že by emocionálne inteligentní ľudia prestali hovoriť druhým pravdu alebo využívali rôzne “triky” na  zjemnenie nepríjemnej spätnej väzby. Ľudia s emocionálnou inteligenciou vedia, aké dôležité je, aby boli práve takéto správy vypočuté.

Piaty znak: Ak sa mýlia, ospravedlnia sa

Ľudia s vysokým emocionálnym kvocientom nestrácajú drahocenný čas dokazovaním toho, že majú pravdu, aj keď si uvedomujú, že sa mýlia. Namiesto hľadania výhovoriek sa jednoducho a úprimne ospravedlnia.

Zdroj foto: Freepik


https://www.forbes.com/sites/markmurphy/2016/05/08/5-signs-of-high-emotional-intelligence/#6d25a4e07e48

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.