Vytlačiť túto stránku

Týka sa syndróm vyhorenia aj vás?

Napísal femme 23. september 2019

Cítite sa unavení, bez motivácie, nedocenení, alebo že vaša snaha nemá zmysel. Nie vždy si tieto pocity uvedomujeme, ale môže sa v týchto prípadoch jednať o syndróm vyhorenia.

woman 11118

Tento stav zaťažuje našu psychiku, ktorá sa nevie vyrovnať s podnetmi, ktoré nás zahlcujú v práci. Väčšinou ide o profesie, kde človek prichádza do kontaktu s ľuďmi. 

Čo to je syndróm vyhorenia?

Niekedy sa tento stav môže zamieňať aj so stresom. V prípade stresu príznaky pominú, pretože je to len prechodný stav a reakcia na nejakú úlohu, alebo momentálny pocit. V prípade vyhorenia sa jedná o niečo vážnejšie. 

V strese je niekedy každý, ale syndróm vyhorenia trápi najmä workoholikov, ktorí sú posadnutí svojou prácou.

Títo ľudia väčšinou, majú svoj ciel, často aj nereálny a ak sa im nedarí, alebo veci nevychádzajú podľa ich predstáv, tak môžu zažívať tento stav. Syndróm vyhorenia so sebou prináša závislosti rôzneho druhu. 

Najčastejšie prejavy syndrómu vyhorenia

  • Nič vás nevie nadchnúť - ak máte pocit, že v práci sa bez vás bez problémov zaobídu a už necítite žiadne nadšenie z práce.
  • Všetko vidíte negatívne - niekoľko týždňov dozadu ste boli nadšení svojou prácou a chceli ste dosiahnuť svoje ciele, ale teraz chcete všetko nechať tak a nemáte záujem na žiadne pozitívne zmeny.
  • Nič vám nechutí- máte pred sebou svoje obľúbené jedlo, ale nemáte na neho vôbec chuť. Radšej by ste zašli do postele a prespali 4 dni.
  • Nespavosť - aj keď chcete stále iba spať, nemáte na nič energiu a ste unavení, tak napriek tomu neviete pokojne spať a stále sa iba budíte.
  • Nemáte čas - kamaráti vás volajú von, partner chce s vami tráviť čas, ale vy sa stále vyhovárate na to, že nemáte čas a chuť nič robiť.
  • Choroby - doteraz ste boli relatívne zdraví, ale zrazu sa u vás začali ozývať rôzne choroby, najmä sú to žalúdočné problémy a migrény.

Ako sa chrániť?

Najdôležitejšie je, aby ste dodržiavali správny režim, ako je dostatok spánku, správna životospráva, pohyb a najmä odpočinok. Správny relax je kľúčový. 

Ak vás práca nebaví a chcete niečo viac, tak sa nebráňte zmeniť prácu. Vzťahy na pracovisku by mali byť tiež čo najlepšie, aj keď nie vždy sa to tak dá. 

Chvíle odpočinku by mali byť aktívne. Zamerajte sa na meditáciu, alebo jógu. Poprípade môžete posilňovať, začať behať, alebo akýkoľvek iný šport, pri ktorom si vyvetráte hlavu.

V prípade, že ste na sebe spoznali nejaké príznaky, ktoré by mohli nasvedčovať tomu, že vás možno zastihne syndróm vyhorenia, tak by ste mali vykonať kroky, ktoré vás od tohto stavu ochránia. Nikdy nie je hanba vyhľadať odborníka, ktorý vám ukáže správnu cestu.