Vytlačiť túto stránku

Záver roka a obavy z budúcnosti...

Napísal femme 27. december 2018

... Kto by ich minimálne z času na čas nemal? Žijeme vo svete plnom nástrah a nebezpečenstva... iný svet ale k dispozícii nemáme, a tak sa musíme naučiť nebáť...

neistota otazniky18

Aj keď má určite každý z nás množstvo rôznych dôvodov na obavy z budúcnosti, jedno je isté: "prebáť sa" životom nie je veľká zábava, a tak nám nezostáva nič iné, než ovládnuť svoje obavy a udržiavať ich v medziach prijateľnosti.

Napríklad:

- Upínate sa priveľmi na jednu oblasť, napr. rodinu, partnera, kariéru? Chyba; závislosť podnecuje obavy. Najlepšou prevenciou závislosti a obáv je vytvoriť si súčasne viac zdrojov opory a aktivity.

- Beriete všetko príliš vážne? Chyba; túžba po dokonalosti iba dokonale nahlodáva zdravie. Verte tomu, že vaše deti sa nejako pretlčú aj s trojkami a žiadne uznanie ani odmena v práci nemá takú cenu ako vnútorná pohoda a vyrovnanosť.

- Dotýkajú sa vás všetky neprávosti sveta? Chyba; nič nezmeníte a plytváte energiou, ktorú by ste mohli využiť na niečo zmysluplné.

- Pocit istoty spájate predovšetkým s finančným zabezpečením? Chyba; peniaze sú v našom svete určite dôležitá vec, ale honba za nimi už mnohých priviedla tam, kde nechceli byť a nedalo sa z toho ani vykúpiť... Musíme sa zmieriť s tým, že jedinou istotou je neistota a zvolené poradie životných hodnôt.

- Ste trvalo nespokojní a závistliví, očakávajúc, že vás to posunie dopredu? Chyba; tieto pocity určite nie sú výkonným motorom úspechu a zlepšenia situácie. Naopak, ak sa zbavíte nezdravej súťaživosti a závislosti na mienke okolia, začne vás to, čo robíte, baviť a úspechy sa prihlásia samé.

- Zabúdate v prúde povinností na svoje zdravie? Chyba; zdravé telo je zdrojom optimizmu a pocitu istoty.

- Vytyčujete si iba veľké ciele? Chyba; veľké ciele sú súhrnom tých malých. Vytyčovanie malých cieľov pomáha získať sebadôveru a priblížiť sa k veľkým métam.

- Ignorujete životnú rozmanitosť? Chyba; stereotyp (tak v rodine, ako aj v práci) vyvoláva emocionálnu únavu, s ktorou sa spája chronická vyčerpanosť a pocity úzkosti. Nové podnety sú pre život človeka nevyhnutnosťou.

- Často sumarizujete, čo všetko vás môže ohroziť? Chyba; chmúrne predstavy bývajú oveľa vyčerpávajúcejšie, ako skutočnosť sama. Učte sa preto nebáť: cvičte, športujte, rozširujte svoje kultúrne obzory, stretávajte sa s viacerými ľuďmi. Zistíte, že nielen pre vás, ale pre celý svet je budúcnosť veľká neznáma... Dáva to pocit istoty, že v tom nie ste sami!