Vytlačiť túto stránku

Kde ste to kúpili?

Napísal femme 24. marec 2017

Drobné doplnky pre menšie deti majú až príliš často diskutabilnú kvalitu dizajnu i vyhotovenia. Keď potom dobrý dizajn vychádza z rúk vedeckej pracovníčky, ako v prípade Daniely Jochec Moškovej, môžeme sa pýtať: „ Prečo?“

femme: Na vašich peňaženkách a kabelkách pre malé deti ma okrem kvalitného dizajnu upútalo dokonalé remeselné vyhotovenie. Po zistení, že ich autorkou je amatérka, môj záujem ešte vzrástol...

D.J-M.: S označením profesionála by som v mojom prípade skutočne zaobchádzala opatrne. Aj keď, pravdou je, že mám určité odborné vzdelanie, keďže som absolventkou Strednej odevnej školy v Púchove a na Trenčianskej univerzite Alexandra Dubčeka som, na fakulte Priemyselných technológií, absolvovala odbor Odevných technológií. Moje drobné produkty sú z textílií a teda, základ tkvie určite v štúdiách.

femme: V súčasnosti ste vedeckou pracovníčkou v Slovenskej akadémii vied...

D.J-M.: Po ukončení vysokoškolského štúdia v mojom rodnom Púchove som chcela pokračovať v doktorandskom štúdiu. V tom čase to však nebolo možné, preto mi vedúca mojej diplomovej práce odporučila skúsiť sa prihlásiť na doktorandské štúdium v SAV v Bratislave. V skutočnosti som nepočítala s tým, že by vybrali práve mňa, ale stalo sa a ja som napokon v SAV zostala pracovať. Ako vedecká pracovníčka v Ústave polymérov v oddelení Kompozitných materiálov som sa  podieľala na viacerých zaujímavých projektoch. Tým, že robíme výskum základný aj aplikovaný, je naša práca rôznorodá a inšpiratívna. Napríklad môžem uviesť prácu pri vývoji najvhodnejšieho materiálu pre výmenníky tepla určených do prímorských oblastí, čo bola mimoriadne zaujímavá výzva. Moja „dizajnérska kariéra“ sa začala na materskej dovolenke, keď som vyrábala rôzne hračky pre moju malú dcéru.

femme: Príliš často vidíme výrobky pre malé deti v podobe, ktorú nemožno nazvať ináč ako gýčovou. Vaše drobnosti sú pôvabné a vyhotovené s obdivuhodným zmyslom pre mieru, sú vkusné.

D.J-M.: Ďakujem za uznanie, majú svojich obdivovateľov. To, čo začalo ako kratochvíľna snaha o tvorbu inovatívnych produktov sa v súčasnosti pomaly presúva do profesionálnej polohy. Všetko začalo mäkkou hračkou - knižkou, ktorú som vyrobila pre dcéru ako vianočný darček. Neskôr pribudli dievčenské drobnosti - peňaženky, kabelky, pastelkovník a momentálne rozpracovávam viaceré podoby bloku s textilnou obálkou. Po čase sa veci pre malých rozrástli aj o veci pre veľkých, pričom sa v každom novom produkte odrazila moja aktuálna potreba. Napríklad, dlho som hľadala peňaženku, ktorá by vyhovovala veľkosťou i vnútorným rozčlenením, až som si ju napokon ušila sama. A potom som ušila ďalšie a ďalšie pre zákazníčky.

femme: Poznajú to všetci, ktorí tvoria ručne vyrábané originály: „...za tú cenu to nekúpim, ale určite by som to za tie peniaze nerobil...“ Koľko trvá vyrobiť napríklad peňaženku/veľrybu?

D.J-M.: Záleží od zručnosti a praxe, ale napríklad veľrybu som robila zhruba tri hodiny. Predáva sa za 14 euro. Z tejto sumy odpočítajte zhruba 5 euro za materiál a máte hodinovú sadzbu. V súčasnosti je to koníček, ktorý sa rozrastá a pokiaľ by som uvažovala o rozšírení, určite budem musieť osloviť potenciálnych spolupracovníkov.

femme: Takže, zmena kariéry?

D.J-M.: Uvidím, čo prinesie najbližšia budúcnosť. Možno dozrel čas na zmenu a možno práve drobné zákazky, ako napríklad súbor štylizovaných krojovaných bábik - darčekov pre pozvaných prednášajúcich na medzinárodnej konferencii mladých polymérnych vedcov (BYoS),  alebo textilné hračky pre výstavu  „Emócie“, ktorá bude otvorená začiatkom apríla v Bibiane - medzinárodnom dome umenia pre deti, určia moje profesionálne presmerovanie.

1 Komentár