Vytlačiť túto stránku

Z každého rožku trošku....

Napísal Ingrid Abrahámfyová 27. máj 2014

Daniela Schifferová má ruku technika, ale oko výtvarníka. Táto absolventka dizajnu na STU má pozoruhodne blízky vzťah k florálnym motívom a nehanbí sa ich naplno využívať.


Rozhovor s dizajnérkou Danielou Schifferovou

femme: Viaceré vaše návrhy a realizácie čerpajú na prvý pohľad z rastlinného sveta. Zaujímavým spôsobom sa približujú k niektorým líniám súčasného talianskeho dizajnu. Čo vy na to?

Daniela Schifferová: Už som sa stretla takýmito postrehmi, asi je to pre mňa charakteristické. Nerobím to však cielene, lebo pri navrhovaní myslím predovšetkým na účel, užívateľa a ostatné dôležité kritériá. Tvorím tak, ako to cítim, rozhodne nemám ambíciu sa niečomu podobať, imitovať nejaký štýl. Je to môj výtvarný rukopis.

Foto: Archív DSCH


femme: Ste absolventkou štúdia dizajnu na STU v Bratislave, ale živý vás grafický dizajn v pomerne nelákavej podobe. Prečo?

Daniela Schifferová: Nuž, bohužiaľ, dopadla som na tvrdý povrch každodennosti. Dva roky po skončení štúdia som bola na tzv. voľnej nohe a robila som, čo som len mohla, aby som sa uživila, tým, čo som vyštudovala, ale je hádam zbytočné opakovať to, čo sa už toľkokrát v súvislosti s absolventmi povedalo, že profesia viazaná na výrobu, ktorej je u nás málo, je vlastne odsúdená na živorenie. Aj vďaka tomu, že som absolventkou techniky a ovládam určité grafické programy, našla som si stále zamestnanie v technickej firme, kde „modelujem“, ako grafička - ilustrátorka, autodiely. Nepredstieram, že ma to napĺňa, čo je však horšie, po pracovnom dni často nemám síl na ďalšiu tvorivú prácu, takže nové návrhy z mojej dielne sa rodia strašne pomaly. Mrzí ma, že nerozvíjam svoj potenciál a uvažujem, ako ďalej ale, zatiaľ som opatrná v rozbiehaní vlastných nových projektov.....

Foto: Archív DSCH


femme: Grafický dizajn je vám predsa len v niečom blízky....

Daniela Schifferová: Toto odvetvie dizajnu vnímam ako tvorbu, kde môžem rovnako dobre uplatniť svoje nápady i cit. Príležitostne som navrhovala etikety na potraviny. Vizuálna komunikácia je dôležitá v produktovom dizajne pri predstavovaní výrobku. Rada robím takéto materiály, katalógy a brožúry. Svoj potenciál vidím aj v tvorbe obalov, kde môžem spojiť produktový a grafický dizajn. Najnovším výtvorom je obal - taška na obuv, s ktorým som sa zúčastnila medzinárodnej súťaže obalového dizajnu.

Foto: Archív DSCH


femme: Čo považujete za svoju silnú stránku a čomu by ste sa najradšej venovali, ak by ste si mohli vybrať?

Daniela Schifferová: Myslím, že mám cit pre tvorbu, zmysel pre detail a zručnosť. A som statočne tvrdohlavá a vytrvalá v sledovaní cieľa. Tak to bolo aj s výberom štúdia. Sympatický mi je dizajn menšej mierky, teda interiérové zariadenia, doplnky, svietidlá, sanita.... Rada by som vytvorila vlastnú značku a láka ma tvorba z papiera - bloky, zápisníky, obalový dizajn. Mám tiež blízko k móde a šperku. Urobiť život lepší tým, že ho navrhneme praktickejší a krajší, to je poslanie nás - dizajnérov.

Foto: Archív DSCH


femme: Akú „prvú pomoc“ by ste dopriali dizajnérom, pokiaľ by ste mali takú moc?

Daniela Schifferová: Začínajúci dizajnéri často nemajú kde nadobudnúť úvodnú prax, ktorá je, paradoxne aj od začiatočníkov, zamestnávateľom vyžadovaná. Ale, to je taký začarovaný kruh, výrobca si myslí, že zamestnať dizajnéra je len mrhaním finančnými prostriedkami, ktoré potom chýbajú vo výrobe, ale bez tejto spolupráce vznikajú výrobky, ktoré sú nepresvedčivé nielen svojou formou. Takéto produkty potom vytvárajú náš domov, pracovné prostredie a podobne. Dizajnér totiž veľmi dobre vie, že jeho návrh musí okrem estetickej hodnoty spĺňať všetky funkčné kritériá a napĺňať potreby zákazníka, preto nie je niekým nadbytočným, ale naopak, prepotrebným dielom v reťazci výroby. Želala by som si, aby sa táto situácia konečne začala meniť tak pre dizajnérov, ako aj pre výrobcov.