Inak to (asi) nejde...

Napísal Ingrid Abrahámfyová 24. september 2012

Lenka Sršňová pôsobí ako mierne nervózna víla. A jej najlepšie modely sú skutočne ako z rozprávky.


femme: Snažíte sa o nadčasový dizajn, ktorý bude dobre slúžiť až do zodrania...

Lenka Sršňová: Myslím, že navrhujem hravé, farebné modely, ktoré oslovujú zákazníkov s jasnou predstavou o tom, čo si chcú obliecť a neboja sa drobného experimentu. Tiež sa snažím z odevu dostať maximum, preto značná časť nositeľných kúskov z mojej dielne sa dá variovať a nosiť na rôzne spôsoby. Nákladnejšie odevy sú, samozrejme, určené na zvláštne spoločenské príležitosti, ale, čo je zaujímavé, „vyfarbili sa“ ako najdemokratickejšie - majú úspech u nositeľov naprieč vekovým rozpätím.

femme: A tiež pôsobia tak trochu scénicky...

Lenka Sršňová: Ale pravdepodobne prinášajú to, čo ľuďom v každodennom zhone chýba. Všetci žijeme rýchlo, voľný čas sa stal luxusom, ktorého, aj keď sa stále ponáhľame, nemáme viac. Keď si však oblečú takéto šaty, môžu si povedať, že nastala chvíľa na oddych, chvíľa skľudnenia....

femme: Pred pár rokmi ste začali „podnikať“ v oblasti, ktorá je u nás postihnutá značným útlmom...

Lenka Sršňová: Vyštudovala som odevnú tvorbu, bola na skusoch vo svete a pokiaľ chcem robiť to, čo ma baví, nemám inú možnosť, len ísť bezhlavo dopredu a skúšať, čo ktorý krok prinesie. Možno, niekde v zahraničí, by som mala lepšie príležitosti, ale aj tu, spolu s kolegami, bývalými spolužiakmi, si môžeme povedať, že sa nám čo - to podarilo. Aj keď som nútená množstvo vecí urobiť sama, nemôžem si hneď otvoriť veľkú dielňu a zamestnať technicko - hospodárskych pracovníkov, ale snažím sa o slušnú profesionálnu úroveň. Viem, že prezentácia je rovnako dôležitá, ako tvorba samotná a spoľahlivosť a poctivé remeslo v konečnom dôsledku vždy zákazníci ocenia. Nadšenie z medzinárodných značiek strednej spotrebiteľskej úrovne už, zdá sa, opadáva a ľudia stále viac hľadajú niečo osobité, zvlášť, ak si musia každý výdavok rozmyslieť. Aj preto je mojou ambíciou vytvárať kolekcie, ktoré síce odrážajú požiadavky súčasnej doby, ale nepodliehajú rýchlo sa meniacim trendom.

femme: Ako jedna z mála ste mali možnosť študovať módnu tvorbu priamo v jednom z jej hlavných centier...

Lenka Sršňová: Áno, počas vysokoškolských štúdií som absolvovala dva zahraničné študijné pobyty. Prvý bol vo Fínskom Rovaniemi a druhý v Paríži. A keďže ide o také odlišné krajiny, aj skúsenosti boli rozdielne. Vo Fínsku inak plynie čas a ich vrodené ekologické cítenie a úcta k tradičným remeslám udáva tón aj v tejto oblasti. V Paríži nás, študentov, udržiavali v značnom pracovnom tempe, na ktorý som u nás nebola zvyknutá, ale spätne ho oceňujem. Sťažovať sa, že to bolo tvrdé asi nie je namieste, ale bolo. Samostatnou kapitolou bola znalosť jazyka, Francúzi sa so študentmi nebudú baviť v angličtine, len aby im to uľahčili. A to, že sme týždeň čo týždeň odovzdávali kompletný balík prác na zadanú tému, tiež môže niekoho vykoľajiť. Buď nasadnete na ten vlak, alebo sa rozlúčite. Ja som to mala o to zložitejšie, že som si vlastne celý pobyt hradila z vlastných prostriedkov. Nebolo jednoduché zohnať financie od rôznych sponzorov, tak som si zlyhanie ani nepripúšťala. Neskôr som ešte praxovala v známej módnej firme Jean Charles De Castelbajac, a tak som si to, k čomu nás na škole viedli, vyskúšala v praxi.

femme: Ako to teda vyzerá u profesionálnych profesionálov?

Lenka Sršňová:  Môj rok začína vtedy, keď navrhnem novú kolekciu, ktorú prezentujem v októbri. Keď posledný model odíde z móla, už sa mi hlavou preháňajú nápady na nasledujúcu sezónu. Je to stály kolotoč. Keď je kolekcia odprezentovaná, spravíme s fotografom editoriál, ktorý posúvame médiám a ktorý ju dokonale ilustruje. Potom jednotlivé kúsky odfotografujem ako katalógové produkty, ktoré sa ponúkajú zákazníkom. Zároveň si hľadám príležitosť aj v zahraničí, keďže mojim cieľom je jedna prehliadka na Slovensku a jedna v zahraničí, minimálne raz ročne. Popri propagácii novej kolekcie sa venujem aj individuálnym zákazkám, nadväzujúc na už spomínané prezentácie. Často ľudí motivuje práve to, čo vidia na prehliadke a v médiách, a potom ma kontaktujú. Buď si odev vyberú priamo z kolekcie, alebo im ho prispôsobím podľa ich individuálnej potreby. Počas roka sa venujem aj iným aktivitám. Občas zabŕdnem do filmového kostýmu, s naším združením Denamit raz ročne usporadúvame dizajnérsku akciu Denamit Design Days, zúčastňujem sa na zahraničných, ale aj domácich prehliadkach a výstavách, spolupracujem s inými umelcami a dizajnérmi, takže mám kalendár zaprataný zaujímavými podujatiami. V súčasnosti s kolegyňami plánujeme spustenie dielne „Fashion Menufactory“, z ktorej by mali vychádzať dizajnérske minisérie. V týchto dňoch pracujem na novej kolekcii „Magika Fantastika“, ktorú predstavím 18. októbra v Galerii Cvernovka, takže ak máte chuť na súčasnú slovenskú experimentálnu módu, ste vítaní.

Foto: Jakub Gulyás

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.