Neviem, kam skôr....

Napísal Ingrid Abrahámfyová 18. september 2012

Petra Huraiová javí všetky známky hyperaktivného jedinca. Študuje na Ústave dizajnu  Fakulty architektúry STU, fotografuje, vyrobila zaujímavé šperky a občas si odskočí do modelingu. To sa jej to činí, keď má toľko nadaní.


femme: Takže, čomu dáte nakoniec prednosť?

Petra Huraiová: No, ťažko povedať... Nerada by som sa vzdala čohokoľvek, čo skúšam, ale časom si budem musieť vybrať. Alebo, pracovné príležitosti určia, akou cestou sa vydám. So mnou je to tak, že som nepredpokladala, že budem študovať dizajn a ťahá ma to aj do iných oblastí. Som gymnaziálnou absolventkou a vždy som si myslela, že na umelecké školy alebo odbory, sa dostanú najmä tí, ktorí už majú za sebou takúto strednú školu. Ale, prijali ma a v niečom mám naopak výhodu. Keďže som plánovala štúdium na matematicko - fyzikálnej fakulte, alebo nejakého iného technického odboru, mám z tejto oblasti značné, alebo viac ako dostatočné vedomosti a to mi v mnohom pomáha.

femme: V budúcom ročníku budete robiť bakalársku prácu, máte už vybranú tému? Plánujete aj ďalšie štúdium dizajnu, alebo zvolíte iný odbor?

Petra Huraiová: Zatiaľ dizajn vyhráva. Možno však na inej škole, alebo skúsim pobyt v zahraničí. K téme bakalárskej práce by som dodala, že by som veľmi rada vyskúšala nejakú čisto technicko-dizajnérsku tému so všetkým, čo k tomu patrí.

femme: Dnes sa s dobrým dizajnom počíta tak nejako automaticky. Aký je, alebo by mal byť vami navrhovaný dizajn?

Petra Huraiová: Užívateľ v dnešnej dobe vyžaduje spojenie technickej stránky dizajnu s tou estetickou, a samozrejme, musí to byť niečo inovatívne. V mojich návrhoch sa budem snažiť o dosiahnutie technickej čistoty, o vtip a samozrejme estetickú kvalitu, ktorá osloví zákazníka.

femme: Upútali ma vaše „kovové goliere“, ako ste sa ocitla v oblasti navrhovania šperkov respektíve odevných doplnkov?

Petra Huraiová: Napriek tomu, že študujem na STU, naskytla sa mi príležitosť spolupracovať s ÚĽUV - om. Tento projekt sa zároveň stal zadaním našej ateliérovej práce v letnom semestri. Mali sme vychádzať zo slovenských ľudových tradícii a ja som si zvolila tématiku vyšívaného goliera, ktorý je súčasťou kroja. Mojou hlavnou snahou bolo, jednak strvácniť tento detail odevu, a jednak ho preformovať do podoby, ktorá by bola nositeľná aj dnes. Preto som sa rozhodla navrhnúť kolekciu nerezových náhrdelníkov. Asi by boli zaujímavé aj v striebre alebo zlate, ale potom by bola zaujímavá aj ich cena... Možno využitie plátkového zlata by bol taký vyhovujúci kompromis a z doplnku na denné nosenie by sa stal večerný šperk.

foto: archív  Petra Huraiová

femme: Fotografovanie sa často stáva nevyhnutnou dizajnérskou zručnosťou. U vás však nadobudlo iný rozmer....

Petra Huraiová: Odmalička som obdivovala fotoaparáty na filmy a taktiež som sa snažila sama fotografovať. Neskôr, ma pochvalné ohlasy od rodinných príslušníkov povzbudili, aby som sa fotografovaniu venovala stále viac, aj keď len amatérsky. Napokon som ako darček za maturitu dostala zrkadlovku a odvtedy moja fotografická tvorba nadobudla celkom iný rozmer. V škole som si neskôr vybrala aj voliteľné predmety zamerané na fotografiu a fotografický dizajn a so spolužiakom sme nafotografovali výstavu k Dňom Petržalky. Najradšej fotografujem makro fotografie hmyzu a rastlín, ale tiež rada vytváram módne fotografie a editoriály.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.