Jednoduché, ale len na prvý pohľad...

Napísal Ingrid Abrahámfyová 13. február 2011

Univerzálne tvaroslovie strieborných šperkov Kristíny B. Hrončekovej je nepochybne základom ich úspechu medzi zákazníkmi.


Ale, aj keď budia dojem, že prichádzajú na svet zľahka, aj ona pozná muky tvorivosti...

femme: Vediete plodný ateliérový život, nie každý sa tým môže pochváliť...

Kristína Hrončeková: Verím, že ak človek vytrvá v tom, čo naozaj túži robiť, skôr či neskôr sa to rozbehne. Netreba sa zľaknúť. Tvorba šperku je pre mňa zábavou i tvrdou prácou zároveň. Veľkú radosť mi prináša skutočnosť, že ľudia na moje šperky reagujú, páčia sa im, a okrem toho sa im aj dobre nosia. Som praktický človek a takáto odozva je pre mňa dôležitou motiváciou k ďalšej práci. Vytvoriť nositeľný šperk, za ktorým si stojím aj po výtvarnej stránke nie je ľahké, je to výzva.
 

femme: Pre niekoho je šperkom len kúsok zo vzácneho kovu, vy ste si osvojili aj ďalší materiál...

Kristína Hrončeková: Rada kombinujem materiály a kombinácia striebra a textilu je mojou obľúbenou. V poslednom období je to hlavne plsť. S technikou mokrého splsťovania som sa stretla už počas vysokoškolského štúdia, v čase stáže na akadémii v Ľubľane. Veľmi som si túto techniku obľúbila a vidím v nej veľké možnosti. Okrem toho, že plsť používam pri tvorbe šperkov, vediem aj tvorivé dielne mokrého splsťovania pre deti aj dospelých. Ručná práca vymizla z každodenného života. Množstvo ľudí je vo svojej práci len súčasťou akejsi mašinérie, takže nemajú možnosť vidieť výsledky svojej práce a tešiť sa z nich. Sú z toho niekedy frustrovaní, ale keď si počas tvorivých dielní niečo zhotovia, majú z toho veľkú radosť, čo spätne teší aj mňa.
 

femme: Akí, sú vaši zákazníci?

Kristína Hrončeková: Rôzni, často sú to výtvarníci, kolegovia z iných oborov. V poslednom čase však záujem o autorský šperk narastá aj mimo výtvarníckych kruhov. Šperky však tvorím aj na objednávku. Mám rada komunikáciu zo zákazníkom, je však dôležité, aby mi dôveroval. Keď totiž cítim, že nie sme rovnako naladení, pošlem ho radšej za niektorým zo svojich kolegov. Moje šperky sa nemusia páčiť každému, to je prirodzené. Tí, ktorých moja tvorba nejakým spôsobom oslovila, ma navštevujú priamo v dielni, pričom vzniká určitý druh osobného vzťahu a to sa mi páči. Vytvorila som aj niekoľko párov zásnubných prsteňov - obrúčiek, čo je osobitý prípad „tesnej“ spolupráce. Takéto prstene sa totiž navrhujú so zvláštnym ohľadom na vnútorné posolstvo a symboliku.
 

femme: Máte za sebou zaujímavú pedagogicko - vzdelávaciu prax...

Kristína Hrončeková: Učila som dva roky v Škole Dizajnu v Bratislave, bola to veľmi dobrá skúsenosť, ale rozhodla som sa ísť ďalej. Väčšinu času trávim sama v dielni, čo mi síce nevadí, ale potrebujem to niečím vyvážiť. Preto som začala viesť tvorivé dielne pre deti aj dospelých. Zaujímavá skúsenosť bola pre mňa externá spolupráca zo SNM. Približne rok som sa podieľala na vytváraní a vedení tvorivých dielní k aktuálnym výstavám pre deti aj dospelých. Ku každej výstave bola vytvorená ponuka tvorivých dielní, na ktorých si účastníci mohli niečo prakticky vyskúšať. Nech už sú dôvody akékoľvek, je škoda že súčasné vedenie múzea takéto aktivity nepodporuje. Momentálne sa zúčastňujem na práve prebiehajúcom vzdelávaní pod názvom „Bližšie ku galérii“ a verím, že sa raz k podobnej práci vrátim.
 

femme: Aká je blízka budúcnosť podobných projektov?

Kristína Hrončeková: Prestala som sa trápiť tým, čo nemôžem ovplyvniť. Keď to nejde, tak to nejde. Moja skúsenosť je taká, že sa už radšej nespolieham na inštitúcie. Takže aktivity radšej plánujem a realizujem s ľuďmi, ktorým ide o podobné veci ako mne.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.