Krása vesmírna

Napísal Ingrid Abrahámfyová 06. september 2010

Zvláštny psychoterapeutický efekt výtvarných artefaktov textilnej výtvarníčky Renáty Ormandíkovej je už istý.


Väčšina tých, ktorí navštívia jej obchodík, totiž vychádza na ulicu s úsmevom na tvári. Bez ohľadu na to, či nakúpili, alebo sa len pokochali....


femme:
Patríte medzi zopár statočných, ktorí v našom meste prevádzkujú obchod, či galériu s umeleckým remeslom alebo výtvarným umením. Čo „spôsobilo“ tento fakt?

Renáta Ormandíková:
Ani sa mi nesnívalo, že sa mi to napokon podarí. Aj keď, už dlhšie obdobie som zvažovala tento krok. Stále mi totiž vŕtalo v hlave, prečo v zahraničí prosperujú drobné obchodíky a galérie s umením, či umelecko-remeselnými výrobkami a u nás nič... Po období, keď som nevedela ako ďalej a steny v našom byte boli preplnené mojou tvorbou, som sa jedno ráno zobudila a rozhodla sa vynaložiť všetky sily a šarm a využiť známosti, aby som našla vhodný priestor, vybavila si živnosť a pustila sa podnikať čoby minigaleristka. Stále ma udivuje, že sa to napokon podarilo.


femme:
Vaše portfólio je plné prapodivností, ako reaguje náš konzervatívny zákazník, alebo, kto sú vaši obdivovatelia?
Renáta Ormandíková: Takmer sa nestretávam s negatívnym hodnotením. To samozrejme neznamená, že ulahodím každému, ale mojimi zákazníkmi sú osobitý ľudia so zmyslom pre špecifickú originalitu....


femme: Pozoruhodné stvárnenie poľovníckych trofejí zaujme na prvý pohľad, máte blízko k poľovníckej obci?

Renáta Ormandíková: Nemám a pravdupovediac, neviem, kde sa mi tie jelene v mojej tvorbe vzali, ale keď sa už raz zjavili, zaujali pevnú pozíciu. A možno to bolo akési riadenie osudu, ja totiž pri pohľade na mŕtve zviera omdlievam... Práve preto vyrábam tie háčkované trofeje.



femme:
Špeciálne drobnosti, doplnky a vychytávky, ktoré sú súčasťou vašich kompozícií, len tak v obchode nenájdete. Kde ich vyhľadávate?

Renáta Ormandíková: Od detstva mám rada čaro výpredajov, bazárov, blších trhov a smetísk. Asi to bude nejaká moja úchylka. Tieto rajóny sa totiž stali mojou zásobárňou. Dnes som dokonca v trende, keďže do módy prišiel takzvaný eko - friendly dizajn. Takže recyklujem a dávam veciam šancu na druhý, krajší, umelecký život.


femme: Kde všade sa už vaša bižutéria a interiérové solitéry udomácnili?

Renáta Ormandíková: Mám radosť, ak moja bižutéria nájde ušľachtilú nositeľku a interiérové doplnky dôstojné miesto kdekoľvek. Skutočne by ma zaujímalo, ako by vyzneli v ultra funkcionalistickom interiéri.... Ale je príjemné spôsobovať ľuďom radosť tým, čo aj mňa napĺňa a pritom za to brať honorár.

 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.