Zľahka a optimisticky

Napísal Ingrid Abrahámfyovág 30. máj 2010

Šperkárka Hany Horbanová Kašičková pôsobí optimisticky, operatívne, prakticky a kompetentne.


Nikoho teda neprekvapí, že je to mama malého dieťaťa. A ľahký a veselý tón jej šperkov a príbehov, ktoré rozprávajú je taký okúzľujúci, že je ťažko si predstaviť niekoho, komu by sa nepáčili.

femme: Ste jedna z mála všestranných šperkárok, ktorá „nepohŕda“ módnymi trendmi a šperky tvorí, ako doplnok....

Hany Horbanová Kašičková:
Spolupracujem s textilnou a módnou návrhárkou Ľubicou Poncik, mojou spolužiačkou zo Strednej priemyselnej školy textilnej v Ružomberku. Aj k jej kolekciám tvorím jednoduché a dizajnovo čisté šperky vo väčších sériách, pre širšiu verejnosť v kombinácii striebro - háčkovaný textil. Pod značkou LUBI_HANY vyrábame teda odevy a doplnky, ktoré sú súčasné a kombinovatelné. Snažím sa, aby moje šperky potešili nielen vitrínku, ale aj telo. Preto za jedno z najväčších umení považujem syntézu, ktorá umeleckú kvalitu autorského šperku urobí nositelnou.

femme: Niektoré vaše kolekcie budia dojem, že vystúpili z obrázkového časopisu, ako sa rodili?

Hany
 Horbanová Kašičková: Séria brošní „Živočíšna príťažlivosť“ a voľné pokračovanie brošní „Ďuky a Ďoďo“ vychádzajú z mojej záľuby v komiksoch a krátkych komiksových stripoch. Obľubujem kresbu, či už figuratívnu, alebo jednoduchú skicu. Je silným médiom, ktorý pochopí aj človek na druhej strane zemegule. Rada sa vyjadrujem v príbehoch, v ktorých rozprávam o svojom svete. Infantilný rukopis a jednoduché podanie nevyplýva z faktu, že som matka malého syna, ale z mojej neschopnosti obsiahnuť zložité veci. Preto mi aj, ako vyjadrovacia plocha, stačí vyhýbaný a vrstvený 2D priestor. V sérii príveskov z roku 2007 - „H and M, alebo ako sme čakali na Alicu a prišiel Cyril“, sa komixová bublina objavuje ako plátno, na ktoré postupne ukladám viac vrstiev príbehu.

femme: Šperky tvoríte aj na mieru....

Hany Horbanová Kašičková:
Svoju tvorbu môžem v zásade rozdeliť do troch častí, na autorské – umelecké šperky, reprezentované takzvanými galerijnými kúskami, ktorých tvorbu považujem za akúsi sebaočistu, pri ktorej zároveň relaxujem. V poslednej dobe sú však pre mňa časovým luxusom. Potom sú to menšie či väčšie série určené do kamenných alebo internetových obchodov, a napokon šperky na objednávku. To sú kúsky alebo súpravy pre konkrétnych zákazníkov, ktorí ma oslovia so žiadosťou o vyhotovenie originálu. Do tejto kategórie patria aj obrúčky a snubné prstene. Rada vyrábam šperky na mieru, ktoré majú istého nositeľa a nečakajú v akciách či výpredajoch, na niekoho, kto chce ušetriť....

femme: Urobili ste zaujímavú skúsenosť s firemnými zákazkami.....

Hany Horbanová Kašičková:
Svojským druhom „šperkov na objednávku“ sú reklamné predmety, či ocenenia pre firmy. Tieto zákazky považujem osobne za najnáročnejšie, nakoľko je vždy veľmi ťažké vyhovieť požiadavkám a kritériám objednávateľa a zároveň vytvoriť šperk či objekt s umeleckou hodnotou. Tu už musí byť autor nielen umelec, ale aj produkčný manažér. Ale som rada, že som si mohla zopár takýchto zadaní vyskúšať. V roku 2009 som vyrobila 40 brošní pre firmu obchodujúcu s plechovými krytinami. Požiadavka znela na vianočný darčekový predmet pre zamestnancov a partnerov firmy. Brošňa znázorňovala štylizovanú vilu, vytvorenú z krytiny z titanzinku od danej firmy. V tom istom roku som pre občianske združenie „Proti prúdu“ navrhla a vyrobila medaile, ako ocenenie pre predajcov časopisu „Nota bene“, k výročiu vydania stého čísla časopisu. Tiež som autorkou ocenenia „Zlatá malina“, ktorá bola udeľovaná politikom za ich šťavnaté výroky.

femme: V kategórii autorského šperku máte zaujímavú drobnosť - prstene s plastikou.....

Hany Horbanová Kašičková:
Séria troch strieborných prsteňov vznikla na kurze odlievania do kovu, kde som si od kamarátky šperkárky adoptovala trojicu nepodarených hendikepovaných odliatkov postavičiek. Odliala som k nim obrúčky a na poškodené časti tiel som vsadila český granát, ktorý upozorňuje na, alebo skrýva ich „telesný nedostatok“.

femme: A čo zaujímavá syntéza, ktorá prerástla pôvodný zámer....

Hany Horbanová Kašičková:
V roku 2008 som vytvorila dva prívesky s reťazami v tvare ruženca s názvom „Kríže, alebo kráľovstvo pozemské“. V tejto práci som vymieňala kresťanské symboly z kovaných krížov, ktoré poznáme z kostolných veží kostolov postavených v 19. storočí, za svetské symboly dnešných známych korporátnych podnikov. Vyjadrila som tak kritiku súčasného rebríčka našich hodnôt. Strieborné reťaze sú vyrobené ručne a nerezové kríže sú strojovo vypilované vodným lúčom. Tento súbor som považovala za výsostne umelecký, čiže galerijný. Ale tak v užšom, ako aj v širšom okruhu známych, mal taký úspech, že som sa rozhodla „posunúť“ túto kolekciu opačným smerom - od diváka k nositeľovi. Použijem namnožené, väčšie či menšie kríže a vyrobím doplnky na šaty, kabelku, vrecko, kľúče.... Tak si bude môcť nielen človek v galériách položiť otázku: „Ako mám ja postavený svoj rebríček hodnôt“?

 



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.