S divadelným nádychom

Napísal Ingrid Abrahámfyová 18. marec 2010

Tí, ktorí radi siahnu po eko – móde s ľahkým nádychom hippies, alebo ich očaril grunge svojimi mýtami o chudobe, dobre poznajú odevy a odevné doplnky od Jany Maderovej.


Ale aj tí, ktorí nepodľahli starinárskemu kúzlu, oceňujú optimistické textilné hračky a bižutériu od tejto autorky. Jej tvorivý záber je však oveľa širší a je len škoda, že nevlastní obchodík so svojimi originálnymi hračkami a bytovými dekoráciami.

femme: Asi málokto vie, že ste začínali ako návrhárka odevov pre deti a istý čas ste dokonca vydávali časopis s detskou módou?

Jana Maderová: Krátko po ukončení vysokoškolského štúdia som sa zúčastnila výstavy Detsky odevný dizajn v Bibiane. A keďže sme, aj so sestrou, mali v tom čase malé deti, celkom prirodzene sme sa začali orientovať týmto smerom. Preniesla som detský svet cez kresby, maľbu a aplikácie do odevu, na doplnky a do bytových dekorácií. Netušila som, akú dlhú dobu sa takejto tvorbe budem venovať. Mysleli sme aj na vlastný obchod, ale schodnejšia cesta viedla cez návodový časopis Babaco. Deti boli naši prvý kritici, testovacie „figuríny“ a manekýnky zároveň. Čo nezaujalo – to išlo do koša.... Postupom času som robila návrhy aj pre iných výrobcov detskej konfekcie a pre obchodný dom Ikea, pre ktorý sme z ich bavlnených materiálov vyrábali niekoľko rokov malú módnu show.

femme: Navrhovali ste aj odevy pre úspešnú firmu vyrábajúcu športové odevy, ako to ovplyvnilo vaše smerovanie?

Jana Maderová: To bola mimoriadne zaujímavá pracovná i osobná skúsenosť. Na pracovisku sme boli ako taká veľká športová rodina a zároveň som si vyskúšala prácu pre skutočnú sériovú výrobu. Keďže som navrhovala všetko, od spodnej bielizne až po špecializované outdoorové vrchné ošatenie, musela som dôkladne poznať podmienky konkrétnej športovej disciplíny. Tak som mala napozeraných množstvo filmov zo športovou tematikou a konzultovala som s horolezcami a záchranármi... Bez ich skúseností z terénu by nevznikli ani kvalitné návrhy, ani funkčné odevy. Okrem toho, práve pri tejto práci som sa zbavila všetkej povrchnosti a balastu, ktorá sa na človeka sem tam nalepí, keď sa venuje „mainstreemovej“ móde.

femme: Vyštudovali ste divadelný kostým, máte za sebou skúsenosť aj v tejto oblasti?

Jana Maderová: Áno, na VŠMU som vyštudovala odbor scénografia a divadelný kostým, ale pre film alebo divadlo som nikdy systematicky nepracovala. Určitým „príbuzným“ prostredím je reklama, pre ktorú som navrhla zopár kostýmov, alebo odevy pre husľové trio. Najzvláštnejšia však bola moja desaťročná spolupráca s iluzionistickou skupinou Tomáša Húsku, pri ktorej som tak trochu spoznala záhady mágie a kúziel.

femme: Kedy a ako sa zrodili Vaše nostalgické hračky?

Jana Maderová: Po skončení SUPŠ, odbor textil, som plánovala ísť na štúdium do Prahy na divadelnú fakultu študovať odbor bábkarská tvorba, ale nestalo sa tak. K hračkám som sa tak paradoxne dostala, až keď som ich robila pre svoje deti. A osobitou kapitolou bola tvorba pre ÚĽUV, pre ktorý som robila návrhy aj prototypy hračiek. Neskôr som s grafikom P. Stankovičom, spolupracovala na hračkách, ktoré sa vyrábali sériovo a boli bežne dostupné v hračkárstvach. Za špecifické hračky môžem považovať aj prototypy maskotov, ktoré som navrhovala pre niektoré firmy.

femme: Venujete sa tvorbe odevných doplnkov, odevom, tvorbe textilných hračiek a bižutérii, kam plánujete rozšírenie, alebo sa chystáte špecializovať?

Jana Maderová: V súčasnosti najradšej pracujem so zvyškovým materiálom – „eko –friendly“. Páči sa mi, že každý kúsok materiálu ma inú štruktúru a iný dizajn. To ma inšpiruje, či už je to hračka, odevný doplnok, odev, dekorácia.... Nechávam tomu voľný priebeh, ale lákajú ma miniatúry, tak možno práve týmto smerom sa vydám v najbližšej dobe.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.