Vytlačiť túto stránku

Originálna kolekcia klobúkov

Napísal TS 19. september 2017

Sofya Samareva predstavila dve nové zbierky renomovaných podujatí v zahraničí. Návrhárka pokračuje v aktualizácii tradičných klobúkov, ktoré začala navrhovať počas štúdia na UMPRUM.

Kolekciu sezóny FW17 vytvorila kreatívnu zmes Sofie Samarevy a malajzijského dizajnéra Mota Gua. Obidvaja návrhári ju predstavili na týždni mužskej módy v Armani Teatro v Miláne, príjemne prekvapení osobným stretnutím s Giorgom Armanim. O dva mesiace neskôr Sofya obhájila kolekciu SS18 vo finále 32. medzinárodného festivalu medzinárodného a medzinárodného filmového festivalu v Hyèrese, ktorý sa konalo od 27. apríla do 28. mája 2017. Prvá ročníková súťaž samostatnej kategórie módnych doplnkov pre Sofiu bol druhým najlepším umiestnením v desiatke vybraných finalistov.

Svojhlavá tvorčia empatia

„Moto Guo mě oslovil v létě. O mé tvorbě se dozvěděl tak, že v Pařížských ulicích potkal někoho s mým kloboukem na hlavě. Se slovy ‚your work is so quirky, same as mine‘ (tvá práce je tak svéhlavá, podobně jako ta má) jsme se rozhodli následující kolekci na FW17 vytvořit společně. U Mota mě zaujala zábavná a pozitivní energie, která prostupuje jeho práci. Skvěle jsme si rozuměli a během tří měsíců jsem vytvořila kolekci, která seděla k jeho oděvům… Měla jsem dokonce to štěstí se po přehlídce setkat se samotným Giorgiem Armanim, kterého rozveselil točící se propeller na klobouku,“ popisuje dizajnérsku spoluprácu s Motom Guem Sofya.

Video z prezentácie kolekcií Sofie Samareva a Mota Gua v Armani Teatro nájdete tu:

Práve tvrdohlavosť a rebélia mladého dospievajúceho chlapca alebo dievčaťa sa stali hlavnou inšpiráciou pre dizajnérov. Okamžité nadšenie pre všetky dobrodružné, nepredvídateľné a vynaliezavosť, sa odráža v troch modeloch čiapok vyrobených z klasického klobučníckeho materiálu, králičej plsti. Jedným z nich je "Propeller Hat" - "vrtuľový klobúk" - s vrtuľou a malým motorom na baterky, ktorý možno ovládať. Ďalší model má vrtuľu tvarovanú priamo zo svojej klobúkovej formy. Tretí klobúk má obrovský šilt, ktorý je vytvarovaný nahor, je  provokatívny a roztomilý súčasne.

"Klobouky hrají velmi zásadní a smysluplnou roli v naší kolekci. Jsou jedním z hlavních motivů. Spolupráce se Sofyí proto měla stejný význam, jako by se mi splnil sen. Bylo mi velkou ctí, že se pro spolupráci se mnou rozhodla. Její souhlas se stal jedním s nejlepších momentů mého života. A co se kousku Propeller Hat týká, jedná se o vysněný doplněk, po jehož vzniku jsem vždycky toužil. Velký obdiv kolekce s kloboučky vzbudila v showroomu také u nákupčích,“ okomentoval spoluprácu Moto. Pre nákupcov dezajnéri kolekciu odprezentovali spoločna v parížskom showroomu Other/Wise.

Kolekcia SS18 s názvom Something Unreal v reálnom svete, odzrkadluje spomienky na obľúbené maliarske diela alebo o hračky z detstva. Projekt za Sofyou Samarevu vznikol v roku 2014. Je založený na novom, hravom koncepte tradičnej pokrývky hlavy. Modely sú vyrobené zo 100% králičej srsti. Vo februári 2016 sa stali súčasťou českej módnej prehliadky Last Fata Morgana v Londýne, ktorá získala cenu Country pri medzinárodnom módnom show 2016, oficiálnom sprievodnom podujatí v Londýne. V Českej republike sú k dispozícii na objednávku u dizajnérky - www.sofyasamareva.com.

1 Komentár