Vytlačiť túto stránku

Dánsky dizajn

Napísal femme 10. august 2017

Je známy aj pod pojmom škandinávska moderna a vychádza  zo umeleckého smeru, ktorý sa vyvinul v modernizmus v priebehu tridsiatych rokov. Predstavuje ho nábytok a predmety do bytu  čistých a jednoduchých líniách. 

denmark 1200x800

Za pôvod krajiny sa udáva Dánsko a Fínsko. Vyprofiloval sa z vlastných obmien štýlu art nouvea v tradičnej remeselnej výrobe nábytku, keramiky, skla a textilu. Vyznačuje sa nábytkom zo svetlého dreva so špecifickým dôrazom na líniu, tvar a formu a dodnes je dominantným štýlom bytového dizajnu v Škandinávii.

Poul Kjaerholm

Narodil sa v roku 1929 v Dánsku a vyučil sa u umeleckého stolára v rodnom kraji. Následne po úspešnom ukončení a ohodnotení, odchádza študovať do Kodane na Dánsku umeleckopriemyselnú školu. Profesormi mu boli známi dizajnér Hans J. Wegner a architekt Jorn Utzon. Celoživotným vzorom sa mu však stali americký dizajnéri vedení Charlesom Eamsom a európski minimalisti – Mies van der Rohe a Rietveld.  

Na základe svojho experimentovania s novými materiálmi a výrobnými technológiami vytvoril v roku 1950 základný koncept pre inovačný nábytok. Prototypom bola stolička nazvaná PKOktorá spája  sochárske prvky s funkčnosťou. Školu absolvoval stoličkou PK25, pri ktorej zúžitkoval skúsenosti z kováčskej dielne. Práca s oceľou sa mu stala osudnou a odvtedy ju vždy zakomponoval do svojich návrhov. Po ukončení školy, ešte chvíľu pracoval pre svojich profesorov, ale zlom nastal v roku 1956, kedy sa začalo jeho kreslo PK22 sériovo vyrábať. Po úspešnom návrhu nasledovali ďalšie nábytky elegantný chaise longue PK24, stolička PK9 ako aj ďalšie kreslá, gauče, konferenčné stolíky a stoly.

 Za svoju prácu získal ocenenie Grand Prix v milánskom trienále v roku 1957 a 1960. V súčasnosti výrobu nábytku prebrala značka Fritz Hansen a jeho synovia firma Kjaerholm Production. Do jeho smrti, však väčšinu nábytku od prvotiny PK22 vyrábala firma E. Kold Christensen.