Vytlačiť túto stránku

Bytový textil (II.)

Napísal femme 19. máj 2008

Bez textilu, ako jedného zo základných interiérových prvkov, sa jednoducho nezaobídeme - dotvára štýl a útulnosť domova.

>> Móda >> Aktuálne >> Bytový textil (II.)

Interiérový textil dodáva priestoru žiaduci charakter, teplo a atmosféru... Umožňuje však aj výrazne inovovať interiér, a to bez väčších nákladov, vďaka čomu možno (pravidelne) spríjemňovať bývanie; pretože my ľudia, sme už raz takí - neustále túžime po zmene, majúc potrebu nových podnetov... No a interiérový textil je na tvorbu nových (vizuálnych) podnetov priam ideálny...

Do prvej línie aktuálnych trendov interiérového textilu patria dokonale jednoduché (základné) tvary puristického funkcionalizmu. Daný trend podčiarkuje biela farba, víťaziaca túto sezónu na celej čiare. Protipól tvoria snové pastely púdrových a porcelánových odtieňov, ktoré "prechádzajú" interiérom vo väčších plochách alebo nenápadný, nevtieravý detail - do popredia sa dostal dizajn v klasickom anglickom duchu, t.j. kombinácia pásik - kvetina (predovšetkým u prešívaných prehozov a vankúšov so solitérnou výšivkou).
Puristické námety našli inšpiračný zdroj v ďalekom Japonsku, pričom dôraz je kladený na vyznenie povrchovej štruktúry materiálu a redukovanú farebnosť jednoznačných tónov a kombinácií (biela a tmavohnedá, čierna a tmavozelená...). Paleta základných farieb a sofistikovaných štruktúr tu nachádza dokonalé uplatnenie.
K slovu sa dostali tiež všetky "babičkovské" techniky: výšivky, háčkovanie, pletenie, patchwork...
Horúcou novinkou je intenzívne využívanie starých dobrých strapcov - v páse i jednotlivo.
Na obrusoch, obrúskoch, stredových pásoch prestierania, posteľnej bielizni, dekách, plédoch či prikrývkach rôznych veľkostí a tvarov dominujú pásiky.

Pokiaľ ide o výber materiálov, na rozdiel od odevného textilu, kde sa uplatňujú predovšetkým moderné techno materiály a klasické materiály sú vylepšované syntetickými prímesami, v bytovom textile tvorí stále najvyššiu kvalitu prírodný materiál. Nemusí to však byť len hodváb (hoci ušľachtilá hodvábna batika býva zvyčajne nedostižná...), môže to byť napríklad kombinácia ľan - bavlna, ktorá ponúka vysokú kvalitu a tie najlepšie úžitkové vlastnosti.