Vytlačiť túto stránku

Domáca pracovňa... (II.)

Napísal femme 19. máj 2008

...je pri viacerých druhoch povolaní nevyhnutnosťou... Pokiaľ o domácej pracovni ešte len uvažujete, ponúkame vám niekoľko drobných rád...

>> Móda >> Aktuálne >> Domáca pracovňa... (II.)

V prípade, že máte možnosť oddeliť pracovňu od ostatných priestorov bytu, urobte to! Nenahovárajte si, že prepojením pracovne s obývačkou či inou miestnosťou budete mať pod kontrolou viac vecí súčasne a viac toho stihnete. Opak bude pravdou. Jedna činnosť začne prekrývať druhú a vaša pozornosť bude nakoniec tak roztrieštená, že urobíte minimum práce. Okrem tejto skutočnosti je tu však ešte ďalší významný moment - nutnosť domácu prácu v určitej chvíli ukončiť a zatvoriť za ňou dvere; inak povedané, domáca práca vás nesmie sprevádzať 24 hodín denne. Jednoznačným vyčlenením pracovného priestoru máte možnosť dávať sebe i svojmu okoliu "jasnú správu", či pracujete, alebo nie. (Hovoriť o takých výhodách oddeleného pracovného priestoru, ako je vynechanie denného skladania, odkladania a upratovania všetkých pracovných drobností, je asi celkom zbytočné hovoriť.) V ideálnom prípade by mal byť dokonca aj vstup do pracovne čo najviac mimo ostatné časti bytu, aby pracovná návšteva nerušila rodinu a nemusela prechádzať výhradne privátnymi bytovými zónami.
Všetky tieto opatrenia vedú nielen k pracovnému pohodliu, ale aj vyššej výkonnosti. Je veľmi dôležité uvedomiť si to dopredu, v období zavádzania "pravidiel hry" - ženy totiž mávajú tendenciu robiť viacero činností naraz a stíhať, čo sa len dá; ale domáca práca si vyžaduje rovnaký čas a sústredenie ako práca v kancelárii. Predstava, že bude možné skĺbiť domácu prácu so starostlivosťou o deti, alebo s bežným celodenným obhospodarovaním domácnosti, je celkom mylná. A jedným z tých podporných pilierov dobrej organizácie práce je práve samostatný pracovný priestor; ktorý si navyše môžete zariadiť celkom nezávisle od ostatných častí bytu, podľa vlastných potrieb a ľubovôle.

Ak je situácia opačná a bytové priestory samostatnú pracovňu jednoznačne vylučujú, budete to mať o niečo komplikovanejšie, ale koniec domácej práce to určite neznamená. V takomto prípade je však dôležitá takmer dokonalá organizácia práce, ktorá rešpektuje rozvrh dňa jednotlivých členov rodiny a celodenné dianie v byte.
Do popredia tiež vystupuje požiadavka vizuálneho súladu pracovného "kúta" s okolím. Túto požiadavku je oveľa jednoduchšie splniť v priestore, ktorý nie je "zaťažený" ťažkým brokátom, vzorovaným čalúnením a "výnimočnými" tapetami. V krajnom prípade je však možné skombinovať aj rôzne historizujúce tendencie a pracovný funkcionalizmus, a to bez ujmy na výslednom dojme; zvyčajne si to však žiada "odborné oko".
A nakoniec: Osvetlenie! Má veľkú moc - môže celkový dojem nielen úplne zničiť, ale aj vytvoriť... Samozrejmosťou by malo byť kvalitné osvetlenie pracovného stola a bodové osvetlenie jednotlivých častí miestnosti podľa ich funkcií. Nikdy nie je na škodu vyhnúť sa fádnemu stropnému osvetleniu, ktoré býva buď príliš ostré, alebo priveľmi mdlé.

Tip: Ak sa do interiéru hodí paraván, neváhajte, môže v prípade pracovného "kúta" zohrať len pozitívnu úlohu...