Dosť bolo plesní (II.)

Plesne patria k najnežiaducejším hosťom - ohrozujú zdravie a výrazne znižujú hodnotu bytu. Ich vznik veľmi často podmieňuje nevedomosť.

>> Móda >> Aktuálne >> Dosť bolo plesní (II.)

Známe čierne, zelené prípadne červené bodky plesní, ktoré "zdobievajú" steny bytov, patria k návštevníkom, ktorí sa udomácnia veľmi rýchlo. Stačí, ak v priebehu 5 dní počas cca 6-tich hodín denne prekročí relatívna vlhkosť povrchu hodnotu 80 percent a okamžite sa nasťahujú...

V mnohých bytoch boli plesne neznámym javom paradoxne do chvíle, kým sa nezačalo s ich vylepšovaním. Keď sa zateplili obvodové múry domov a staré "prefukujúce" okná sa nahradili modernými plastovými, objavili sa plesne. Hľadať príčinu ich vzniku v nedýchajúcich (zateplených) stenách a tesniacich oknách sa však javí byť scestné.

Čo spôsobuje vznik bytových plesní?

1. Nedostatočné vetranie: Po zateplení obvodových múrov a výmene drevených okien za plastové sa v miestnostiach redukuje výmena vzduchu, ale vlhkosť zostáva rovnaká. V snahe šetriť stále drahším teplom obyvatelia bytov nedostatočne vetrajú a vypínajú ústredné kúrenie. Vlhkosť a nízka teplota vzduchu potom za pár dní "splodia" prvú generáciu plesní.
2. Nedostatočné vykurovanie: Celý byt musí byť permanentne vykurovaný tak, aby teplota na vnútornom povrchu stien nebola nižšia ako je rosný bod. To znamená, že ani v noci nesmie teplota obytných miestností prudko klesnúť. Navyše následné nárazové vykurovanie efekt úspory celkom eliminuje.
Niektoré časti bytu (napr. kúpeľne) sú intenzívnejšie vykurované iba krátkodobo; vďaka tomu zostáva teplota ich obvodových múrov nízka, nevyhnutne vzniká kondenzačný efekt a prítomnosť plesní je v takýchto priestoroch trvalým problémom. (Celkom nevhodné je "vykurovanie" chladnejších priestorov teplým vzduchom zo susedných miestností, pretože prichádzajúci teplý vzduch pri kontakte so studenou stenou skondenzuje, stena vodu pohltí a vlhne.)
3. Nevhodné rozmiestnenie nábytku: Nábytok, obrazy, závesy a záclony obmedzujú pohyb vzduchu od povrchu steny smerom do miestnosti. Povrch stien za väčšími kusmi nábytku býva o 3 až 6 stupňov Celzia chladnejší. Vznikajú tým dobré podmienky na kondenzáciu vodných pár a následne dochádza k poškodeniu stien i nábytku plesňami.
4. Nepravidelné odstraňovanie prachu: Prach ukladajúci sa za väčšími kusmi nábytku vytvára v spojení s vlhkosťou živnú pôdu pre bytové plesne.

V boji s plesňami:
- Nešetrite na nesprávnom mieste a udržujte v byte primeranú teplotu.
- Vetrajte intenzívne a krátkodobo, t.j. dokorán otvorenými oknami cca 5-10 minút (pri radiátoroch s termostatom za vypnutého kúrenia). Permanentne pootvorené okná spôsobujú vychladnutie okolitých konštrukcií a podporujú kondenzačný efekt.
- Pravidelne zbavujte byt prachu, vrátane ťažko dostupných miest za veľkými kusmi nábytku.
- Pri starších domoch žiadajte zateplenie obvodového múru (čím je lepšia tepelná ochrana budovy, tým je nižší súčiniteľ prechodu tepla).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.