Osvetlenie II.

Časy, keď nám stačila jedna lampa uprostred miestnosti sú však dávno preč. Osvetlenie by malo spĺňať viacero funkcií – úžitkovú, estetickú ale aj ekologickú.

>> Móda >> Aktuálne >> Osvetlenie II.

Obývačka

Umelé svetlo môže mať rôznu farbu a intenzitu v závislosti na zdrojoch /žiarovky, žiarivky, výbojky, svietiace diódy/ umiestnených v svietidlách.
Pri rozhodovaní o tom, ako ten ktorý priestor osvetliť, hrá podstatnú rolu osobný vkus, individuálne svetelné cítenie ale aj energetická náročnosť zvolených efektov. Ak chcete docieliť špecifickú atmosféru priestoru, nezabúdajte, že osvetlenie nie je len doplnkom, ale právoplatnou funkčnou súčasťou každého interiéru, a tak si zaslúži viac času a záujmu ako hodinový nákup v hypermarkete.

V obývačke ide predovšetkým o príjemnú mäkkosť. Platí to aj o osvetlení. Pri nekonečných rozhovoroch s priateľmi a návštevami oceníte nepriame osvetlenie, ktoré dokáže vytvoriť správnu atmosféru.
Ak chcete vyzdvihnúť obľúbený kus nábytku, vyskúšajte nízkovoltové halogénové žiarovky a ich jasné, presne ohraničné bodové svetlo. Niektorí výrobcovia ich ponúkajú v prevedení so zníženým vplyvom na blednutie farieb.
Osvetlenie televízneho prijímača by sa nemalo odrážať na obrazovke – svietidlo radšej umiestnite za televízor.
V rámci interiéru sa najlepšie vynímajú svietidlá vyberané v štýle miestnosti. Kontrastné svietidlo však vie byť rovnako efektným prvkom. Jednoduchosťou sa nič nepokazí, v súčasnosti sa dáva prednosť geometrickým líniám lámp.

Kuchyňa

Ak máte kuchynský kút oproti oknu v protiľahlom kúte obývačky (typické riešenie niektorých dvojizbových bytov) alebo ste ho vybudovali v starom činžiaku v bývalej komore, možno vás po čase začne obchádzať depresia a pri varení zatúžite po lepšom osvetlení.
Svetelné podmienky v tmavom kuchynskom kúte môžete vylepšiť dvoma spôsobmi – preskúmať umelé osvetlenie a nechať preveriť, ako by sa dalo optimalizovať a zosilniť.
Druhý spôsob spočíva v radikálnejšom riešení: vo vybúraní časti steny tam, kde to ide. Napríklad, ak kuchyňa susedí cez priečku so svetlou miestnosťou, izbou alebo predsieňou.

V prípade, že neplánujete búranie, musíte vylepšiť umelé osvetlenie. Častým problémom je, že jeho intenzita je dostatočná, zdroje svetla sú však zle rozmiestnené. Pri prácach si tak stále tienime, pracovnú plochu nevidíme dobre, pretože na ňu svetlo dopadá príliš z výšky alebo v zlom uhle. Vtedy stačí predĺžiť žiarivku nad pracovnou doskou.
Ďalšou možnosťou je pridanie bodových svetiel, ktoré si podľa potreby zamierime presne tam, kam potrebujeme. Praktické sú stropné lišty či rampy s jednotlivými bodovými svetlami, ktoré môžeme rôzne natáčať či posúvať.

Tip: Ak váhate, alebo nechcete prerábať doterajšie osvetlenie, skúste len zameniť pôvodné žiarovky za kompaktné úsporné žiarivky so závitovou päticou. Zvolíte si 12-krát dlhšiu životnosť pri 80 % úspore nákladov na spotrebu elektrickej energie.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.