Vytlačiť túto stránku

Domáca pracovňa (V.)

Napísal femme 19. máj 2008

Ak je vaším povolaním tvorivá práca, nič tak nepovzbudí vaše pracovné úsilie ako dobre vybavená dielňa - po novom štúdio.

ŠTÚDIO

Projektovanie takéhoto štúdia bude závisieť jednak od rozsahu vášho pracovného záberu, a jednak od druhu potrebného vybavenia a materiálov, ktoré budete používať. Už pri úvodnom plánovaní si nechajte dostatočný priestor na skladové priestory. Aj keď počítate s určitým stupňom organizovaného neporiadku, skrinkový systém vám umožní odložiť pomôcky a materiál, chemikálie a iné horľavé nebezpečenstvá. Dostatočné osvetlenie je pre tvorivú prácu nevyhnutnosťou. Prirodzené svetlo je najvhodnejšie, ale v prípade nutnosti ho môžete spoľahlivo nahradiť niektorým druhom žiariviek. Tmavé komory zas musia byť od akéhokoľvek svetla dokonale izolované, čo okrem iného umožnia špeciálne tesniace rolety. Predovšetkým sa ubezpečte, či ste si vybrali dostatočný počet správnych svietidiel. Inak sa nevyhnete ťažkostiam súvisiacim s námahou zraku.

V každom štúdiu budete potrebovať samostatný prívod vody. Ak však zariaďujete keramickú dielňu alebo temnú komoru, veľká najlepšie dvojitá výlevka, niekde aj s lapačom drobného pevného odpadu je nevyhnutnosťou. Pracovné miesto by malo byť dostatočne veľké a mal by byť k nemu prístup zo všetkých strán, aby ste vznikajúce dielo mohli posúdiť v procese jeho zrodu z viacerých uhlov. Všetky pracovné povrchy, od stien po podlahy musia byť ľahko umývateľné a vybrané z ohľadom na možnosť poškodenia zbytkami farieb, hliny... Podlahy by nemali byť klzké ani príliš studené. Rohož, alebo koberec je potrebný v prípade, že musíte občas niečo urobiť na podlahe, alebo sa musíte okolo vznikajúceho diela pohybovať po kolenách.
Ak však máte nahrávacie štúdio, nielen že by ste ho mali umiestniť čo najďalej od obytnej zóny, ale nutné je aj kompletné odhlučnenie miestnosti. Dvojité (izolačné) okenné sklo a tapacírované dvere doplňte nejakým druhom lacnejšieho koberca a celý priestor vybavte hluk pohlcujúcimi materiálmi. Dobrú službu vám urobí aj špeciálny nástrek tzv. textilnej tapety.
Nezabudnite sa uistiť, či ste miestnosť dostatočne odvetrali, a či sú najväčšie a najťažšie z prístrojov umiestnené mimo centra najväčšej pracovnej aktivity, ale v prípade potreby k nim máte ľahký a pohodlný prístup.