Vytlačiť túto stránku

Dosť bolo plesní

Napísal femme 30. jún 2008

Ak sa v rohoch vašej kúpeľne či kuchyne objavili malé čierne bodky plesní, nečakajte, kým začnú anektovať ďalšie a ďalšie "územia". Konajte!

>> Móda >> Aktuálne >> Dosť bolo plesní

Plesne, čiže mikroskopické huby sú mimoriadne adaptabilné organizmy, ktoré sa v priaznivom prostredí rozširujú značnou rýchlosťou, pričom sú schopné prežiť aj v extrémnych podmienkach (od -80 stupňov Celzia až po +90stupňov Celzia). Okrem toho, že sú zo zdravotného hľadiska nebezpečné, sú tiež ekonomickým problémom - cez vlhké murivo, na ktorom hosťujú, totiž uniká podstatne viac tepla ako cez suché murivo.

Keďže živnou pôdou plesní je vlhkosť, prioritou v boji s nimi musí byť zabezpečenie bytu pred vlhkosťou. Príčiny vlhkosti bývajú rôzne, preto "plesňový problém" vyžaduje odbornú analýzu.

Jednotlivé typy vlhkosti:

- kondenzačná vlhkosť (objavuje sa hlavne v ťažko vetrateľných kúpeľniach vplyvom kondenzácie vodných pár na chladnejších plochách muriva)
- vlhkosť vznikajúca v dôsledku nevhodných stavebných postupov a na poškodených stavbách (napríklad poškodené vodné zvody na strechách, podlahy alebo obklady zhoršujúce difúziu vodných pár...)
- hydroskopická vlhkosť (je spôsobovaná soľami prenikajúcimi zo zeme do muriva, ich vplyvom dochádza k rozpadu omietky)
- vzlínajúca sa vlhkosť (vzniká pri chýbajúcej alebo nefunkčnej izolácii, v dôsledku čoho murivo nasáva zo zeme vodu)
- vlhkosť vznikajúca pôsobením podzemnej (spodnej) vody alebo vody stekajúcej zo svahu

Prostriedkov a metód na odstránenie vlhkosti muriva je viacero. Okrem prípadov, keď je najlepšie stavbu opustiť a zasanovať, môžno využiť dodatočné izolácie a vysúšanie. Napríklad na vytvorenie izolačnej clony v murive proti vzlínajúcej sa vlhkosti možno použiť prostriedok, ktorý sa aplikuje injektážnou metódou alebo sa dá takzvane podrezať vlhký múr (znamená to vytvorenie špáry, do ktorej sa vloží vodotesná izolácia). Pri rekonštrukciách a novostavbách sa odporúča pridávať do malty prísady na výrobu vodotesných mált, poterov a betónu, určené pre izolácie vodných nádrží a suterénov. K dispozícii sú tiež rozličné prísady pre vytvorenie sanačnej omietky, ktorá zvlhnuté murivo prevzdušňuje.

Nezabudnite, že v boji s plesňami platí zásada: Nečakať!