Zasklená lodžia

Každá minca má dve strany... Zasklenie lodžie či balkóna nemusí byť len prínosom kvality bývania - poškodzuje totiž estetiku a často aj statiku domu.

>> Móda >> Aktuálne >> Zasklená lodžia

Hoci voľakedajšie (primitívne) zasklievanie lodžií a balkónov aj u nás postupne nahradila vyššia kvalita, mnohé problémy "so zasklievaním" pretrvávajú. Na prvom mieste stojí narúšanie statiky(!) panelových domov a katastrofálny celkový dojem. "Zasklievaniachtiví občania" totiž zvyčajne nevenujú priveľa času rozmýšľaniu, a tak vďaka "čiernemu zasklievaniu" dochádza k výraznému znehodnocovaniu domov - po stránke technickej i estetickej. Pokiaľ teda niektoré (popraskané, zatekajúce) domy svojim obyvateľom zatiaľ ešte nepadajú na hlavu, vytvárajú aspoň "pôsobivý" dojem najchudobnejších okrajových štvrtí (pár metrov od centra mesta, niekedy i priamo v ňom). Ódy na kultúrnu úroveň nášho národa (ktoré si s takou obľubou vyspevujeme) v danej konfrontácii teda znejú riadne falošne... A význam prvého dojmu snáď ani netreba pripomínať...
Preto v prípade, že uvažujete o zasklení lodžie, nezabudnite navštíviť odbor životného prostredia príslušného obecného úradu a požiadať o potrebné povolenie. (Iný postup by sa totiž mohol časom náramne nevyplatiť.)

K uvádzaným výhodám zasklenej lodžie patrí: určité zvýšenie teploty miestnosti (ktoré stráca význam pri celkovej rekonštrukcii a zateplení domu), mierne zväčšenie obytného priestoru a "teoretická prekážka" pre prípadných zlodejov. K nevýhodám (mimo už uvedeným) patrí: nedostatočné vetranie, zarosovanie skiel a v letnom období vznik skleníkového efektu (t.j. prehrievanie miestnosti).

K moderným ponúkaným modelom zasklenej lodžie patrí u nás v súčasnosti fínsky model Optimi (t.j. bezrámové zasklievanie z bezpečnostného skla s hliníkovými koľajnicami na strope lodžie) a švédsky model Expodul (využívajúci posuvné okná s hliníkovými profilmi upravenými zvyčajne bielym komaxitom - vypaľovaným lakom).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.