Ako vybrať techniku do záhradného jazierka

Jazierko sa ľahko môže stať klenotom každej záhrady. Aby vyzeralo k svetu, treba sa o neho starať. Bez dôkladnej starostlivosti sa vodná oáza pokoja rýchlo premení na nevábnu zelenú mláku.

hornbach_zahradne jazierko

Odborník z Hornbachu vám poradí, ako vybrať správnu jazierkovú techniku, s ktorou vám podobný scenár nehrozí.   

Medzi základnú jazierkovú techniku patrí filtrácia, čerpadlo, vzduchovadlo a vykurovací plavák. Pri ich výbere je dôležité držať sa niekoľkých skutočností. Pre výber filtrácie a čerpadla sú kľúčové dve veci – objem vody a hĺbka jazierka. „Pokiaľ si naplánujete malý vodopád, potôčik alebo fontánku, možno budete potrebovať aj doplňujúce čerpadlo. Ak navyše chcete, aby vo vode plávalo množstvo rýb, zohľadnite tento fakt pri výbere filtrácie. Ryby sú totiž veľkým zdrojom nečistôt a znižujú jej účinnosť až o polovicu,“ radí David Benda, odborník v oblasti záhrady a záhradnej techniky v projektových marketoch Hornbach a dodáva: „V našich predajniach kúpite už hotové jazierkové sety, teda filtráciu a čerpadlo ušite priamo na mieru vášmu jazierku.“

Jazierková filtrácia

Hlavnou funkciou filtrácie je čistenie vody. „Vyberajte ju podľa objemu vody v jazierku. Menej výkonná filtrácia by nezvládla dobre vyčistiť viac vody, navyše by sa častejšie špinila. Filtráciu umiestnite vonku do blízkosti jazierka a nezabudnite ju pravidelne udržiavať. Podľa potreby preplachujte filtre ručne jazierkovou vodou, voda z vodovodného kohútika by umyla aj tie "dobré" baktérie, ktoré jazierko potrebuje," vysvetľuje David Benda.

Každá filtrácia má v sebe zabudovanú UV lampu, ktorá zabíja škodlivé baktérie kaliace vodu. Ožiarenie vody UV svetlom spôsobuje, že drobné nečistoty, riasy a mikroorganizmy prasknú a ich zvyšky sa následne vyfiltrujú. Pozor ale na vznik až extrémne čistej vody, ktorá prepúšťa slnečné lúče do väčšej hĺbky. Ryby a žaby z nej môžu dostať úpal a kvôli priezračnosti vody sa neschovajú pred predátormi, čo ich stresuje. Chýbajúce usmrtené mikroorganizmy, ktorých úlohou je prírodné čistenie vody, navyše opäť vyvolávajú potrebu umelého čistenia.

Nezľaknite sa, ak bude voda cez leto o niečo kalnejšia. „Ide o úplne normálny jav. Dopadajúce svetlo sfarbuje všetky organické látky plávajúce vo vode pomocou chlorofylu. V dôsledku toho sa voda sfarbuje do zelenohnedej farby. Prenechajte čistenie vašej jazierkovej vody prírode. Zasiahnuť stačí iba v prípade núdze," odporúča David Benda z Hornbachu.

Jazierkové čerpadlá


Bez čerpadla nefunguje filtrácia, netečie potôčik, nepadá vodopád ani netryská fontána. Bez čerpadla sa v záhradnom jazierku skrátka nezaobídete. Dôležitými parametrami pre jeho výber sú veľkosť jazierka, celkový objem vody a hĺbka – pre správnu funkciu čerpadla musíte pred výberom vedieť, v akej hĺbke bude čerpadlo uložené. Je to pre to, aby čerpadlo zvládlo vytlačiť vodu do filtrácie, teda na hladinu.

 „Čerpadlo uložte čo najhlbšie, vďaka tomu bude tlačiť do filtrácie viac špinavej vody a vaše jazierko bude čistejšie. Vhodné je položiť čerpadlo na kameň, aby zbytočne nenasávalo nečistoty a bahno z dna a nezanášalo filtráciu. Umiestnenie mimo jazierka sa realizuje do tzv. čerpadlovej šachty. Čerpadlo sa umiestni pod vodnú hladinu, pripojí sa k nemu sacia a tlaková hadica a zavedie sa do jazierka – údržbové práce na čerpadle tak možno vykonávať ľahšie. Na zabezpečenie spoja hadice s vodou vám pomôžu kamene," hovorí Benda.

Fontánkové čerpadlo vykúzli efekt striekajúcej fontánky nad hladinou jazierka. Pri výbere čerpadla zohľadnite výšku fontánky – čerpadlo musí zvládnuť vytlačiť vodu z dna jazierka i nad hladinu. Ak čerpadlo usadíte na vyvýšené miesto (kameň, debna a i.), bude vám stačiť aj menší výkon. Na filtráciu sa nenapojuje, do jazierka tak potrebujete 2 čerpadlá a 2 zásuvky. Ak vyberiete z čerpadla fontánkovú trubičku, získate potôčikové čerpadlo. „Tieto prístroje nielenže poháňajú vodné fontány, ale ponúkajú tiež kombináciu s filtrom. Výkon čerpadla závisí od výšky a šírky dostreku. Čím vyšší a širší má vyť vystrekovaný lúč, tým viac vody musí za hodinu čerpadlo prepraviť. Napríklad pri výške dostreku 0,5 m je potrebné čerpadlo s výkonom 4 000 l/h," opisuje odborník z Hornbachu.

Vodopádové čerpadlo je ideálne pre efekt vodopádu. Pri výbere je nutné vziať do úvahy výšku a silu vodopádu – čerpadlo musí zvládnuť vytlačiť vodu z dna jazierka a následne do vodopádu. Ani toto čerpadlo sa nenapája na filtráciu.

Potôčikové čerpadlo dokonale vykoná efekt potôčikového prúdu. Aby sa totiž voda z jazierka dostala opäť k "prameňu" potoka, je nutné ju tam napumpovať. „Čerpadlo môžete pripojiť na filtráciu a potôčikom vám do jazierka potečie čistá voda. Výkon čerpadla sa odvíja od výšky a šírky potoka, popr. vodopádu. Čím sú potok či vodopád vyššie a širšie, tým väčšie množstvo vody musí čerpadlo za hodinu prepraviť. Pre potok s výškou 1,50 m a šírkou 40 cm treba čerpadlo s výkonom 6 600 l/h," uvádza David Benda.

Vzduchovadlo či prevzdušňovacie čerpadlo je nutnosťou, ak máte v jazierku ryby. Vodu nielen prevzdušňuje, ale tiež pomáha proti zamrznutiu. „Nezabúdajte na pravidelnú údržbu záhradného jazierka aj vlastnými rukami. V sezóne padania lístia je dobrým pomocníkom krycia sieť – napnete ju a s napadaným lístím zrolujete. Ak sa vám vytvorilo na dne jazierka bahno, môžete ho vypustiť a vyčistiť. Ďalším riešením je zaobstarať si jazierkový vysávač, ale to už je investícia pre skutočných fajnšmekrov," dodáva odborník. Prevzdušňovacie čerpadlo umiestnite na suché miesto a nad vodnú hladinu, aby sa do prístroja nemohla dostať cez hadice žiadna voda.

Filtračné/obehové čerpadlo sa postará o kolobeh vody, ktorý v prírodných povodiach zabezpečuje vietor. Vďaka tomu sa voda v jazierku obohacuje o kyslík. Toto čerpadlo má často tiež filter, ktorý odstraňuje nečistoty a poletujúce častice. „Miesto nasávania a vypúšťania vody musí byť od seba čo najviac vzdialené. Filtračný výkon čerpadla sa vypočítava z povrchu jazierka, hĺbky a objemu. So vzrastajúcim počtom rýb filtračný výkon čerpadla klesá. Pre rybie jazierko s povrchom 20 m2 a hĺbkou 1 m je potrebné čerpadlo s výkonom 5 000 l/h. Pre rovnako veľké jazierko bez rýb zvládne také čerpadlo 10 000 l/h," hovorí Benda.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.