Biela? Žltá? Zelená?

Odborníci tvrdia, že správna voľba farieb v interiéri nie je nič zložité; stačí poznať rozdelenie farieb a základné princípy ich kombinovania...

>> Móda >> Aktuálne >> Biela? Žltá? Zelená?

...Na prvý pohľad jednoduché veci však mávajú často komplikované "jadro", a tak sa stáva, že aj výber a kombinovanie farieb v duchu litery všetkých farebných zákonov je v konečnom dôsledku len únavná nuda bez efektu - a interiéry "vyfarbené" bytovými architektami sú jednoducho "mŕtve".

Tým základným teoretickým vodítkom pri kombinovaní farieb je ich rozdelenie na teplé, studené a neutrálne. Okrem toho teória tvrdí, že nie je vhodné spájať farby protikladných ročných období - pre každé ročné obdobie je totiž príznačná nejaká farba: jar charakterizuje zelená a žltá, leto žltá a sýtomodrá, jeseň červená a zimu svetlá, ľadovomodrá.
Záver tohoto "ultrarýchleho farebného minikurzu" znie: dané pravidlá majú len obmedzenú platnosť a vždy ich ovplyvňuje osobný vkus, pocity a vnútorná dispozícia. No a vymeniť svoj vkus či vnútorné rozpoloženie za vkus a pocity niekoho iného (hoci aj odborníka), väčšinou nebýva tá správna cesta...

Preto nie je na škodu vedieť, že:

- Najmenej omylov pri výbere farieb pre interiér spôsobí dodržiavanie princípu tón v tóne; inak povedané, variovanie jednej farby. Efekt oživenia v takom prípade dosiahnete drobnými kontrastnými doplnkami.
- Priveľa farieb v interiéri celý priestor značne "rozhýbe" a u väčšiny ľudí navodí pocit nepokoja a nepohody.
- Niekto sa môže dobre cítiť v izbe s karmínovočervenými stenami, tmavomodrým stropom a trávovozelenými plastovými sedačkami... Ale aj za daného výberu je výhodné rešpektovať určitú vyváženosť priestoru - farbami totiž možno priestor modelovať: použitím svetlých tónov ho možno zväčšiť, použitím výhradne tmavých tónov zasa zmenšiť tak, že aj z príjemnej miestnosti sa stane "tunel s obmedzeným množstvom kyslíka"...
- Na veľkých plochách robia najlepší dojem decentné, jemné farby; doplnky sa potom môžu niesť aj v žiarivých, agresívnych tónoch.
- V prípade neistoty a váhania si do interiéru vyberte jednu základnú farbu a k nej 2-3 komplementárne farby, ktoré použijete na malých plochách.
- Pomýliť sa nemožno ani pri uplatňovaní "čistej jednofarebnosti", ktorá ťaží z bohatstva štruktúr jednotlivých materiálov. Pokiaľ však budete o monochromatickom interiéri uvažovať len preto, že ide o vládnucí trend, nepodľahnite a zahrňte svoj príbytok obľúbenými farbami! Uprednostnite svoje pocity a potreby. Aj tie najdokonalešie módne trendy sú totiž len trendami, a nič viac.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.