Vytlačiť túto stránku

Dekoračné textílie

Napísal femme 30. jún 2008

V oblasti dekoračných textílií sú aktuálne predovšetkým kvality z hodvábneho taftu, rafinované efekty a široká škála farieb.

>> Móda >> Aktuálne >> Dekoračné textílie

Móda bytovej kultúry sa výraznejšie mení približne každých 4-5 rokov; v rámci dekoračných textílií smeruje v súčasnosti k lacnejším materiálom s jednoduchou údržbou.

Jednoznačným favoritom je taft, s ktorým prichádza nová elegancia: može byť prírodný, v zmesiach, alebo polyesterovom prevedení. Druhú aktuálnu skupinu dekoračných textílií predstavujú povrchy oživené rozličnými štruktúrami (hladké a jednofarebné materiály patria minulosti): jemné šanžány, moaré, potlačené textílie, jemné voály krepového vzhľadu, výraznejšie štrukturované burety, hrubý ľan, ripsy, otomany a plisé; veľmi módne sú výrazné reliéfne prúžky. Moderné transparentné materiály sa predstavujú ako dvojité tkaniny so zaujímavými šanžánovými efektami (vypaľované vzory rezané laserom umožňujú rafinovanú hru so svetlom); na transparentných (aj taftových) tkaninách sa opäť objavujú výšivky.

Vzory: Bavlny a jemne priesvitné látky upútajú grafickými motívmi - vlnky, krúžky, bodky alebo pop-artovými či op-artovými motívmi. Naďalej sú aktuálne kvetinové námety - ruže, pivónie a slnečnice.
Farby: K tradičným farbám záclonovín (bielej a krémovej) sa pridružili vodové pastely, prírodné tóny hnedej, hrdzavej, oranžovej, tóny lesných plodov a odtiene zelenej, zlatej alebo bronzovej. Jednoznačne dominuje žltá - od sýtej slnečnicovej až po chladivú citrónovožltú.

Tip: Pokiaľ vás ovládajú avantgardné sklony, zaexperimentujte pri zariaďovaní interiéru s tzv. "inteligentnými tkaninami", ktoré môžu pri dopade svetla meniť farbu... Veľmi osobito pôsobí tiež plsť, kovové priadze, vlasové materiály či lurex.