Krása mozaiky

V posledných rokoch dochádza k renesancii mozaikových obkladov, ktoré majú okrem osobitej krásy aj úžitkové prednosti...

>> Móda >> Aktuálne >> Krása mozaiky

Výtvarný prínos obkladu z mozaiky je neprehliadnuteľný, no nie každý vie, že je to tiež ideálna úprava povrchu do vlhkého prostredia - zodpovedá hygienickým normám, ľahko sa čistí a má dlhú životnosť. Vybrať si môžete z niekoľkých druhov mozaiky: sklenenej, keramickej, keramickej so špeciálne lisovaným povrchom a mramorovej.

Výhodou sklenenej mozaiky je široký výber farebných odtieňov. Číre priehľadné štvorčeky sa vyrábajú liatím sklenenej hmoty alebo sa sklo nanáša na hlinený podklad, čím vzniká nepriehľadný druh. Sklenenú mozaiku možno použiť aj na vonkajšie obklady.
Technológia výroby keramickej mozaiky je obdobná ako u klasických obkladačiek. Keramická mozaika môže byť lesklá, polomatná alebo matná; hladká alebo jemne štrukturovaná. U veľmi kvalitných obkladačiek sa glazúra namiesto vypaľovania lisuje, čím dochádza k jej dokonalému spojeniu s črepom.
Mozaiku z mramoru tvorí mäkký porézny materiál, ktorý musí byť po obložení špeciálne upravený. Vylepšujú sa tým jeho úžitkové vlastnosti a predlžuje životnosť. Charakter materiálu a jeho náročná úprava sa, samozrejme, odrážajú aj v cene.

Samotná tvorba mozaiky nie je tak komplikovaná, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Jednotlivé dieliky sa upevňujú k papierovému podkladu alebo podložke zo sklených vlákien či pletiva, ktorá sa potom lepí na stenu. Mozaika je mimoriadne vhodná na obkladanie zaoblených hrán a netypických častí architektúry, ako sú okraje ríms alebo parapetné dosky. Najčastejšie sa môžeme stretnúť s tradičnou štvorcovou mozaikou, ale v ponuke sú aj kolieskové tvary, ovály, kosoštvorce, mnohouholníky a nepravidelné tvary, ktoré vznikajú mechanickým opracovaním. Okrem pripravených farebných zostáv a kombinácií si môže záujemca o mozaikový obklad dať zrealizovať aj vlastnú, skutočne originálnu kompozíciu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.