Vytlačiť túto stránku

Keramické dlaždice

Napísal femme 19. máj 2008

...ponúkajú vysokú úroveň hygieny, jednoduchú údržbu, vynikajúcu odolnosť a dokonalý dizajn - v interiéri aj exteriéri, na stene aj na podlahe.

>> Móda >> Aktuálne >> Keramické dlaždice

Keramické dlaždice sa podľa nasiakavosti delia do troch tried (s označením: I, II, III) a podľa spôsobu výroby do dvoch kategórií (s označením: A, B). Miera nasiakavosti keramických dlaždíc ovplyvňuje ich pevnosť, mrazuvzdornosť, možnosť brúsenia; spôsob výroby určuje rozmerovú toleranciu.
Keramické dlaždice s nízkou nasiakavosťou veľmi dobre odolávajú počasiu, vrátane mrazu. Pri úprave balkóna, terasy a pod. je preto nutné vyberať z dlaždíc s označením B I (pri talianskych dlaždiciach s označením gress porcellanata). Tieto dlaždice charakterizuje neohraničená životnosť s možnosťou brúsenia a leštenia.
Do priestorov, v ktorých sa teplota drží nad nulou, sú vhodné aj dlaždice typu B III, t.j. dlaždice určené na obklady plôch, ktoré nie sú vystavené vplyvu počasia a trvalému pôsobeniu vody.

Hrúbka a veľkosť dlaždíc ovplyvňujú odolnosť dlažby pri mechanickom namáhaní (hrubšie a menšie kusy sú odolnejšie); pričom odolnosť voči opotrebovaniu je schopnosť keramického výrobku odolávať obrusujúcim vplyvom (šúchanie podrážok...), odolnosť voči oteru je schopnosť glazovanej keramiky odolávať účinku brúsnej zmesi (do frekventovaných priestorov je vhodnejšie zvoliť dlaždice s neglazovaným povrchom, ktoré sú zárukou nezmeneného vzhľadu).

Tip: Keramické dlaždice majú vysokú tepelnú vodivosť a preto sú mimoriadne vhodné do priestorov s podlahovým vykurovaním.