Vytlačiť túto stránku

Stále aktuálnou... (II.)

Napísal femme 19. máj 2008

...podlahovinou je aj linoleum. Neodvracajte pozornosť! Prírodné linoleum sa od neslávne známeho (najlacnejšieho typu) PVC líši ako koža od koženky...

>> Móda >> Aktuálne >> Stále aktuálnou... (II.)

Pravé linoleum je vlastne "podlahovou klasikou". Charakterizuje ho odolnosť, jednoduchá údržba, príjemný povrch a široká škála vzorov a farieb.
Základnými surovinami na výrobu linolea sú ľanový olej (od ktorého je odvodený názov linolea), živica, korok, drevený a vápencový prášok, juta (ako podklad) a farebné pigmenty. Spojenie týchto surovín je zárukou výnikajúcich izolačných vlastností a dlhej životnosti.

Jednotlivé druhy linolea sa môžu líšiť zložením (t.j. vlastnosťami), hrúbkou a povrchovou štruktúrou. Napríklad linoleum s vysokým obsahom korku je mimoriadne elastické, nekĺzavé, s veľkou schopnosťou tlmiť nárazy respektíve kroky.

Prírodné linoleum je ekologický, biologicky odbúrateľný materiál, ktorý odoláva bežným, v domácnosti používaným chemikáliám. Môže sa ukladať na podlahové kúrenie a má vysoký hygienický štandard, pretože jeho bakteriostatické vlastnosti bránia rozmnožovaniu mikroorganizmov.
K ďalším vlastnostiam linolea patrí stálofarebnosť a dekoratívnosť: vyrába sa v celej škále farieb, pričom ho charakterizuje jemný mramorový vzor. Súčasťou vzorovej ponuky však bývajú aj bordúry a intarzie. K výhodám linolea patrí skutočnosť, že si možno nechať vyrezať vzory podľa vlastných predstáv. (Jednotlivé kusy rezaného linolea sa spájajú zváraním s prídavkom zváracej pásky v príslušnej farbe.) Okraje miestnosti sa v prípade linolea upravujú soklovou lištou, predtvarovaným fabiónovým soklom alebo zahnutím okrajov podľa špeciálnej podložky.