Stále aktuálnou... (II.)

...podlahovinou je aj linoleum. Neodvracajte pozornosť! Prírodné linoleum sa od neslávne známeho (najlacnejšieho typu) PVC líši ako koža od koženky...

>> Móda >> Aktuálne >> Stále aktuálnou... (II.)

Pravé linoleum je vlastne "podlahovou klasikou". Charakterizuje ho odolnosť, jednoduchá údržba, príjemný povrch a široká škála vzorov a farieb.
Základnými surovinami na výrobu linolea sú ľanový olej (od ktorého je odvodený názov linolea), živica, korok, drevený a vápencový prášok, juta (ako podklad) a farebné pigmenty. Spojenie týchto surovín je zárukou výnikajúcich izolačných vlastností a dlhej životnosti.

Jednotlivé druhy linolea sa môžu líšiť zložením (t.j. vlastnosťami), hrúbkou a povrchovou štruktúrou. Napríklad linoleum s vysokým obsahom korku je mimoriadne elastické, nekĺzavé, s veľkou schopnosťou tlmiť nárazy respektíve kroky.

Prírodné linoleum je ekologický, biologicky odbúrateľný materiál, ktorý odoláva bežným, v domácnosti používaným chemikáliám. Môže sa ukladať na podlahové kúrenie a má vysoký hygienický štandard, pretože jeho bakteriostatické vlastnosti bránia rozmnožovaniu mikroorganizmov.
K ďalším vlastnostiam linolea patrí stálofarebnosť a dekoratívnosť: vyrába sa v celej škále farieb, pričom ho charakterizuje jemný mramorový vzor. Súčasťou vzorovej ponuky však bývajú aj bordúry a intarzie. K výhodám linolea patrí skutočnosť, že si možno nechať vyrezať vzory podľa vlastných predstáv. (Jednotlivé kusy rezaného linolea sa spájajú zváraním s prídavkom zváracej pásky v príslušnej farbe.) Okraje miestnosti sa v prípade linolea upravujú soklovou lištou, predtvarovaným fabiónovým soklom alebo zahnutím okrajov podľa špeciálnej podložky.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.