Vytlačiť túto stránku

Nová kúpeľňa

Napísal femme 19. máj 2008

Kúpeľňu vníma moderný človek ako miesto oddychu, uvoľnenia a relaxácie, veď spolu s procesom telesnej očisty v nej prebieha aj proces očisty duševnej...

>> Móda >> Aktuálne >> Nová kúpeľňa

Kúpeľňa patrí nepochybne k najvyužívanejším častiam bytu a podľa toho by mala aj vyzerať - to znamená, že by mala spĺňať nielen praktické, ale tiež estetické požiadavky. Keď tomu tak nie je, prichádza na rad rekonštrukcia...

Dôležitou časťou kúpeľne je vaňa:

Tradičné vane zo smaltovanej ocele rôznej hrúbky sú pomerne "studené" (kov je dobrým vodičom tepla a voda sa preto rýchlo ochladzuje), no tento nedostatok sa dá odstrániť či zmierniť tepelnou izoláciou. Údržba takejto vane je nenáročná, stačia na ňu bežné čistiace prostriedky.

Ďalšou alternatívou sú plastové (akrylátové) vane. Sú značne odolné, pričom jednoduchým prebrúsením možno ľahko opraviť malé poškodenia. Ich nevýhodou je "žltnutie". Na čistenie plastových vaní sa neodporúča používať abrazívne čistiace prípravky. K výhodám tohto typu vaní však patria dobré tepelnoizolačné vlastnosti a pomerne široká škála tvarových riešení.

Samostatnú kapitolu tvoria hydro- a airmasážne vane. Hydromasážny systém, ktorý sa dodáva ako pevná súčasť vane, pozostáva z trysiek, rozvodových potrubí, čerpadla, ovládacích prvkov, elektrickej inštalácie a nosnej konštrukcie vane; pričom nie je potrebný samostatný prívod vody.
V prípade airmasážneho systému, ktorý sa nazýva aj perličkový kúpeľ, prúd vzduchu prebubláva cez vodnú masu a to vďaka vzduchovému kompresoru vháňajúcemu teplý vzduch cez trysky umiestnené na dne vane.
Výhodou je, že do vane možno namontovať oba systémy súčasne a ich kombináciou dosiahnuť intenzívny relaxačno-liečebny účinok.
Ovládanie uvedených systémov je riešené pneumatickými spínačmi, náročnejšie typy majú elektronické ovládanie, ktoré okrem zapnutia a vypnutia systému umožňuje aj reguláciu intenzity masáže prostredníctvom zvyšovania alebo znižovania výkonu čerpadla a kompresora. (Pri elektronickom ovládaní možno do výbavy zaradiť aj halogénové osvetlenie, snímač vodnej hladiny, ohrievač vody...)

Masážne vane sa čistia ako bežné vane. Masážny systém sa čistí a dezinfikuje špeciálnymi prostriedkami a preplachuje čistou vodou. Pri pravidelnom používaní vane je odporúčaný interval čistenia systému raz za tri mesiace.