Vytlačiť túto stránku

Lákavý laminát

Napísal femme 19. máj 2008

Rozdiely medzi jednotlivými typmi laminátových podláh možno zistiť len na reze dosky, pričom vysokotlakové podlahy majú viditeľný 1 mm hrubý prúžok laminátu.

>> Móda >> Aktuálne >> Lákavý laminát

Čo ponúka laminátová podlaha? Rýchlu realizáciu, značnú odolnosť a trvanlivosť. K nevýhodám (pri porovnaní s konkurenčným drevom) patrí menej tepla, viac hluku a zvyčajne nutnosť investovať do podkladu z plsti, korku alebo drevotrieskovej dosky.

V súčasnosti sú na trhu dostupné tri základné typy laminátových podláh:
- Najmenej kvalitné a najlacnejšie sú melamínové (DPL), ktorých vrchnú (nášľapnú) časť tvorí vrstva dekoračného papiera so zmesou živíc. Od hrúbky tejto vrstvy závisí odolnosť voči povrchovému poškodeniu. Kvalitnejšie povrchy sú z tvrdej syntetickej živice obohatenej korundovým púdrom.
- Najodolnejšie sú podlahy z vysokotlakového laminátu (HPL), ktoré sa využívajú vo vyťažených, frekventovaných priestoroch.
- Tretí typ laminátovej podlahy (CML) tvorí medzistupeň medzi oboma predchádzajúcimi.

Rozdiely medzi jednotlivými typmi laminátových podláh možno zistiť len na reze dosky, pričom vysokotlakové podlahy majú viditeľný 1 mm hrubý prúžok laminátu.

V minulosti sa kvalita laminátových podláh určovala podľa ich odolnosti voči oteru v otáčkach. Vyplývalo to zo spôsobu skúšania odolnosti povrchovej vrstvy otáčaním kotúča po podlahe, čo simulovalo šúchanie nohami pri chôdzi. Bol to však zavádzajúci údaj, pretože tento typ podláh neznehodnocuje poškodenie povrchu, ale nestabilita nosnej dosky. V súčasnosti informujú o kvalite piktogramy, ktoré zaraďujú lamináty do tried podľa možného stupňa zaťaženia.