Vytlačiť túto stránku

Zelené fasády (II.)

Napísal femme 19. máj 2008

Rozpínajúca sa zeleň na fasádach budov skrášľuje prostredie, zvyšuje kvalitu bývania a zároveň chráni budovy pred poveternostnými vplyvmi.

>> Móda >> Aktuálne >> Zelené fasády (II.)

Pri realizácii zelenej fasády môžete voliť medzi rastlinami, ktoré sa sami prichytia k omietke a rastlinami, ktoré potrebujú oporný systém:
Opieravé druhy rastlín sa pomocou dlhých šľahúňových vetiev ťahajú do výšky a opierajú sa o podklad, alebo sa prichytávajú pomocou tŕňov (plané ruže, ostružníky...)
Koreňujúce druhy rastlín sa prichytávajú na drsnejší typ steny (známy brečtan).
Priliepavé druhy rastlín sa prostredníctvom malých prísavných doštičiek na úponkoch alebo adhezívnych terčíkov prichytávajú aj na relatívne hladký povrch.
Ovíjavé druhy rastlín vyžadujú opornú konštrukciu, okolo ktorej sa ovíjajú.
Úponkaté druhy rastlín potrebujú rovnako opornú konštrukciu, na ktorú sa prichytávajú úponkami.

Popínavé rastliny súvislo pokrývajúce celú fasádu prispievajú k tepelnej izolácii domu a hodia sa na severné steny (väčšinou sú to stálozelené druhy). Na teplé, južné fasády sú vhodnejšie opadavé druhy rastlín. Kto svojej zelenej fasáde nechce venovať veľa času, mal by si vybrať priliepavé druhy rastlín. Obstaranie opornej konštrukcie však umožňuje stanoviť hranice "zeleného šírenia". V prvom prípade je potrebné regulovať rozpínanie zastrihávaním - rastliny by nikdy nemali rásť až pod škridlovú krytinu, ani by sa nemali vinúť okolo odkvapových rúr.

Najbežnejšou popínavou rastlinou u nás je hustý, stálozelený brečtan (hedera helix), rastúci aj miestach s nedostatkom slnka. Nepotrebuje opornú konštrukciu, hodí sa na prekrytie väčších plôch a dorastá do výšky až 30 m.
Pavinič (parthenocyssus) je nenáročná, robustná, rýchlo rastúca rastlina, ktorá nepotrebuje oporný systém. Keďže ide o opadávajúci druh, na jeseň sa paviničová fasáda rozžiari ohnivými farbami.
Wistéria (wisteria) je ovíjavá rastlina s dlhými strapcami voňavých kvetov podobných agátu. Potrebuje stabilnú oporu, výživnú pôdu a dostatok slnečných lúčov.
Plamienok (klematis) je mimoriadne obľúbený pre svoje výrazné, pestro sfarbené kvety; má rád slnečné lúče, no pri koreňoch vyžaduje tieň.
Vlkovec (aristolochia) je rastlina s veľkými prekrývajúcimi sa listami; hodí sa na úzke a vysoké plochy (stĺpy...).

Tip: Bývate v staršom, fádne pôsobiacom dome, alebo ste si kúpili víkendovú chalupu, ktorá potrebuje výrazne "doladiť"? Popínavé rastliny sú ideálnym riešením - zmenia vzhľad obyčajného domu na nepoznanie!