Stále aktuálny...

...korok respektíve korková podlaha je z hľadiska pohodlia a príjemných pocitov pri chôdzi ten najkomfortnejší povrch.

>> Móda >> Aktuálne >> Stále aktuálny...

Prírodný korok je vyrobený z kôry duba korkového a na tvorbu podláh sa používa viac ako osemdesiat rokov. Kvalitné, masívnejšie korkové podlahy disponujú viacerými vynikajúcimi vlastnosťami: sú mäkké, pružné, nenasiakavé, odolné, tepelne a akusticky izolujúce. Okrem toho sú aj ekologické, t.j. netoxické (pri ich spaľovaní nevznikajú nebezpečné emisie).
K dobru možno korkovým podlahám pripísať tiež to, že nezadržiavajú prach, ľahko sa udržiavajú a vytvárajú antistresové prostredie. Samozrejme, nič nie je úplne dokonalé, a aj kvalitný korok ma svoje slabiny: vplyvom slnka zosvetlieva, ničí ho príliš hrubé zaobchádzanie (napr. posúvanie nábytku na kovových nožičkách), oslabuje ho priveľmi suché prostredie a nehodí sa k podlahovému kúreniu.

Povrch korkovej podlahy sa upravuje lakovaním, olejovaním alebo voskovaním a vyžaduje si pravidelnú údržbu. Existujú tiež korkové dlaždice s vinylovým povrchom, ktoré sa zvyčajne natierajú jednou vrstvou laku.
Pri prvých známkach poškodenia treba korkovú podlahu odmastiť a zrenovovať. Drobné prasklinky sa totiž namáhaním stále zväčšujú, vnikná do nich voda, nečistoty a následne sa na podlahe objavujú neestetické tmavé škvrny. V takom prípade prichádza do úvahy už len výmena.

Bežná údržba korkovej podlahy spočíva v pravidelnom zametaní a umývaní čistou vodou. Čistiace prípravky na umývanie riadu a prípravky na báze chlóru nie je vhodné používať, pretože naleptávajú vrstvu laku. Olejové a voskové povrchy je potrebné raz do týždňa ošetriť na to určeným prípravkom a raz do roka prevoskovať. Približne po troch rokoch (záleží na opotrebovaní) sa oslabená vrstva laku nahrádza novou. Veľkou výhodou korkovej podlahy je možnosť lokálnej renovácie.

Drobné rady:
- Pri kúpe korku treba rozlišovať obkladový a podlahový korok (niektorí obchodní zámerne alebo z nevedomosti tak nerobia...).
- Hutnosť najkvalitnejších podlahových dlaždíc musí byť väčšia ako 480 kg na meter kubický.
- V štandartnej ponuke podlahového korku sú (drahšie) masívne dlaždice (4 - 8 mm hrubé), ktoré sa dajú 2 - 3 krát renovovať prebrúsením a (lacnejšie) sendvičové dlaždice, ktoré sa skladajú z pružného korkového jadra krytého dekoratívnou korkovou dyhou.
- Pozor na lákanie nízkou cenou! Cena okolo 300 Sk za meter štvorcový môže signalizovať, že obchodník sa chce rýchlo zbaviť nekvalitného korku.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.