Odkvapové rúry

Neodmysliteľnou súčasťou každej strechy je aj kvalitný odvodňovací systém, ktorý pomocou žľabov a zvislého odpadového potrubia zvedie dažďovú vodu.

Ak uvažujete o stavbe či renovácii odkvapového systému, vaša prvá voľba padne na materiál. Vybrať si môžete hneď z niekoľkých druhov v rôznych cenových reláciách. Najčastejšie používaným materiálom je pozinkovaný plech, ktorý má v našich klimatických podmienkach životnosť približne 20 rokov. Keďže podlieha korózii, treba ho pravidelne natierať. Klasickým materiálom je meď, ktorá nepotrebuje žiadnu povrchovú úpravu ani údržbu a jej životnosť je minimálne 80 rokov. Z estetického hľadiska sa však vynára problém oxidácie, ktorý prináša najskôr hnedú, zelenú a v mestskom prostredí napokon aj čiernu patinu. A, samozrejme, medený plech je asi 3,5 - krát drahší ako pozinkovaný. Ďalšou alternatívou sú žľaby z titanzinku - zliatiny hutného zinku, titanu a medi. Tento plech má vlastnosti ako meď, ale farbostálosť je lepšia. Maximálne po zvetraní chytí matnú patinu, ktorá už zostáva farebne stála. Pri stavbe, resp. rekonštrukcii však takýto plech nesmie prísť do styku s betónom a asfaltovými pásmi. Cenovo sa pohybuje na úrovni medi, ale jeho cena závisí aj od toho či je v lesklej, alebo matnej - predzvetranej podobe. Lacnejším kompromisom sú aj v poslednej dobe často používané farbené plechy. Ešte vo výrobe sa hliníkový alebo pozinkovaný plech dokonale zafarbí tak, že ani pri ohýbaní farba nepopraská. Životnosť týchto plechov sa pohybuje okolo 40 rokov.

Odkvapový systém ďalej pozostáva z hákov, pripevnených ku krokvám tak, aby strešný žľab, ktorý nesie bol v spáde. Toto opatrenie zamedzí státiu vody na jednom mieste. Ak by k tomu prišlo, dlhodobým pôsobením vlhkosti by žľaby začali korodovať. Po celom obvode šikmých striech odvádza vodu pododkvapový žľab, niekedy nadstrešný a zriedkavo nadrýmsový. Prierez tohto žľabu je zvyčajne polkruhový, ale podľa požiadaviek architektúry môže byť aj hranatý... Polkruhový žľab sa však menej zanáša a ľahšie sa čistí. Koniec žľabu ukončuje (zaslepuje) čelo alebo rohový diel. V najnižšom mieste sa osadzuje žľabový kotlík alebo hrdlo, pomocou ktorého sa voda zo žľabu dostáva do zvodovej rúry. Do kotlíka sa vkladá lapač nečistôt, najmä na strechách, ktoré sú pod stromami a hrozí tam upchatie zvodovej rúry konárikmi a listami. Zvodovú rúru privedieme k múru pomocou zvodového kolena. Na fasádu je potrebné nainštalovať objímky na uchytenie zvodovej rúry a na jej koniec výtokové koleno, alebo vpusťdo kanalizácie. Veľkosť žľabu závisí od plochy odvodňovanej plochy strechy. Všeobecne platí, že jeden cm2 prierezu žľabu odvedie vodu z jedného m2 strechy.
Žľaby treba dôkladne vyčistiť pravidelne každú jar ,najmä na strechách pokrytých živičnou. Tieto sa zanášajú nielen prachom a drobnými nečistotami ale aj živičným náterom. Taktiež treba pravidelne obnovovať aj nátery žľabov a skorodované miesta zaplátať ihneď ako to počasie umožní.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.