Nové okná

Okná významným spôsobom ovplyvňujú kvalitu bývania a vzhľad interiéru, preto by sme mali pri ich výmene dobre zvážiť všetky faktory, nielen cenu.

>> Móda >> Aktuálne >> Nové okná

Okno je dôležitý prvok bytu či domu - zásadným spôsobom ovplyvňuje kvalitu bývania z hľadiska svetelného, zvukového, tepelno-izolačného, ale i estetického. Podľa materiálu použitého na okenné rámy a krídla delíme okná na drevené, plastové, kovové (najmä hliníkové) a kombinované.

Drevené okná sú najstaršie. Ich vynikajúce tepelno-izolačné vlastnosti sú prakticky neprekonateľné. Veľkou prednosťou je ich nízka rozťažnosť a (pri súčasnej ponuke povrchových náterov) požiarna odolnosť. Za relatívne nevýhody drevených okien možno pokladať vysoké nároky na povrchový materiál a technológiu povrchových úprav, čo sa, samozrejme, odráža aj vo vyššej cene (nie však v porovnaní s inými druhmi kvalitných okien). Interval údržby drevených okien je približne 8-9 rokov. Vposlednej dobe sa na našom trhu objavili okná z tropických drevín, ktoré mimoriadne dobre vzdorujú vlhkosti. Konkurencia plastových okien urýchlila rozvoj nových technológií pri výrobe drevených okien a jedným z pozoruhodných výsledkov tohoto vývoja je špičkové drevené okno tzv. euro-okno.

Plastové okná sú v porovnaní s drevenými oknami lacnejšou alternatívou. Platí to však iba v prípade tých najjednoduchších typov. Farebná stálosť povrchových úprav a jednoduchšia údržba patria k prednostiam týchto okien, problematická však býva kvalita detailov rohových spojov. Doba životnosti plastových okien sa odhaduje na 25-30 rokov.

Kovové, predovšetkým hliníkové okná sú ďalšou možnosťou výberu. Výhodou hliníka je jeho vysoká odolnosť voči poveternostným vplyvom a nenáročnosť údržby. U nekvalitných kovových okien však hrozí zrážanie vodných pár na vnútornej časti povrchu konštrukcie (bežný jav u niektorých typov výkladných skríň). Problém spočíva v nedostatočne prerušenom tepelnom moste medzi vonkajšou a vnútornou časťou konštrukcie rámu okna. Širšiemu využívaniu tohoto druhu okien bráni predovšetkým cenová náročnosť. Doba životnosti pri porovnávaní s ostatnými druhmi okien je jednoznačne najdlhšia.

Kombinované okná sú u nás menej známe, vo svete sú však bežné a patria k najkvalitnejším. Najčastejšou kombináciou je drevo a hliník - drevený rám je z vonkajšej strany okna krytý hliníkovým plášťom. Táto kombinácia umocňuje dobrú tepelnú izoláciu, pridávajúc odolnosť voči poveternostným vplyvom. Problémy však môžu vzniknúť s rôznou tepelnou rozťažnosťou dvoch rozdielnych materiálov.

Ako pri všetkom, aj pri výbere okien je nutné stanoviť si priority, a keďže slovenský trh dnes ponúka dostatočne široký sortiment všetkých druhov okien, záleží len na vás, čomu dáte prednosť.

1 Komentár

  • Komentár Milan %PM, %15 %591 %2018 %13:%feb napísal Milan

    Dobrý článok, ja som túto dilemu riešil minulý rok, a nakoniec som na chatu zvolil tie plastové okná, viac mi vyhovovali v cene ... ale je super že sa už dnes dajú kúpiť vo farbe dreva, takže som u vekry vzal ten čo sa mi najviac hodil a celkom k chate aj sedí. Je hlavne super že už v chate teraz nemusíme toľko kúriť, vďaka tomu sa nám trošku znížili účty.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.