Vytlačiť túto stránku

Oči by sme si mali chrániť

Napísal KČ 29. máj 2017

Takmer každého druhého z nás trápia bolesti očí. Ďalekozrakosť, krátkozrakosť, glaukóm – aj tieto termíny sa spájajú so zrakom. Žijeme však v digitálnej dobe. Obklopujeme sa internetom, médiami, dôsledkom čoho naše oči trpia. 

A preto sa niet čo čudovať, že takmer každý z nás bude musieť navštíviť oftalmológa, čiže očného lekára...

Glaukóm – zelený zákal

Práve glaukóm je postrachom dnešných (nielen mladých ľudí). Neprejavuje sa a očný lekár ho môže odhaliť až vtedy, keď pacientovi zmeria očný tlak. Glaukóm môžete poznať najmä pod názvom zelený zákal. Ak sa nezačne včas liečiť, pacientovi hrozí oslepnutie. Ak máte problémy s očami a napríklad pracujete v tmavších kancelárskych priestoroch, apelujte na investovanie do šetrnejšieho kancelárskeho osvetlenia. V priestoroch, v ktorých pracujete, čiže strávite určitý čas, je nutné mať dobré osvetlenie. Akonáhle vám očný lekár zistí, že máte glaukóm, nastaví vám vhodnú liečbu. Väčšinou sa však tento problém rieši operačne, avšak aj po vykonaní operácie musíte zostať pod dohľadom lekárov.

Monitor počítača, obrazovka mobilu – postrachy, ktoré ničia náš zrak

Ruku na srdce, kto aspoň raz za deň nepozerá do svojho mobilu, tabletu alebo na monitor počítača? Každý jeden z nás je online, pozerá zaujímavosti na internete, sleduje sociálne siete, pričom komunikácia zoči-voči sa akosi vytráca. Neustálym pozeraním na obrazovky si ničíme oči, ale aj chrbticu. V mladom veku si to neuvedomujeme. S pribúdajúcim vekom áno. Oči si chráňte už v mladom veku. Neučte svoje deti na počítače, mobily. Doba je síce taká, že sa bez nich nezaobídeme, čo je pravda, ale prečo to neskúsiť aspoň trošku obmedziť? Verejné osvetlenie, osvetlenie veľkých skladov alebo osvetlenie školských priestorov potrebuje vylepšenie. Ak nezačnete najprv tam, bude pribúdať počet ľudí, ktorí majú problémy so zrakom.

Čím skôr začnete, tým lepšie

Oči si treba chrániť za každých okolností. Myslite na ich zdravie už v mladosti a uvidíte, že čím budete starší, tým menej zdravotných problémov budete mať. Nebudete mať problém dovidieť na hodiny, nebudete mať problém z diaľky rozoznať predmety uložené v regáloch. Jedzte veľa vitamínu A, nezabúdajte na očnú gymnastiku a pite veľa tekutín.