Kožený nábytok

Koža je materiál, ktorý má vďaka vynikajúcim úžitkovým vlastnostiam, trvácnosti a elegancii neotrasiteľných priaznivcov...

>> Móda >> Aktuálne >> Kožený nábytok

Uvažujete o kúpe koženej sedačky? Mali by ste vedieť:

- Pri spracovaní kože dochádza k jej štiepeniu na dve vrstvy: vrchná časť s hustou vláknitou štruktúrou je silnou a trvácnou kožou, na ktorej sa objavujú rôzne prírodné nedokonalosti (drobné škrabance, hrčky, žilky, jazvy...); preto sedacia súprava, ktorá je zhotovená z kože štyroch až šiestich zvierat, nemôže mať (pokiaľ ide o štruktúru a pigmentáciu povrchu) homogénny vzhľad.
- Spodná vrstva kože má menšiu hustotu s malým množstvom vlákien a preto je jemnejšia; rýchlejšie sa však opotrebuje, ľahšie sa trhá a má väčšie nároky na údržbu. Na zvýšenie odolnosti sa do takejto kože vnáša polyuretán a jej prirodzená štruktúra sa lisuje. Výsledkom je väčšia rovnomernosť, no takto upravený druh kože predstavuje nižšiu kvalitu.
- Koža sa spracúva niekoľkými spôsobmi: pokrýva sa filtrom, morí sa alebo sa brúsi. Filter na koži je vlastne lak brániaci prenikaniu nečistôt do pórovitej štruktúry kože, čo je zvlášť dôležité pri svetlých farebných odtieňoch; takto ošetrené sedačky majú lesklý povrch a na dotyk chladia. Morená koža je matná a nechladí; máva však tendenciu oxidovať (preto sa zvyčajne používajú moridlá v prírodných odtieňoch). Brúsená koža (koža brúsená z lícnej strany je nubuk, koža brúsená z rubnej strany je semiš) nie je chemicky chránená a preto po čase nadobúda patinu.

Rozhodli ste sa kúpiť koženú sedačku? Mali by ste vedieť:

- Najkvalitnejšie kože pochádzajú z Austrálie a Nového Zélandu.
- Najprepracovanejšie sú toskánske garbiarske postupy a taliansky kožený nábytok má najvyšší kredit.
- Za najlepších dizajnérov koženého nábytku sú považovaní návrhári zo Škandinávie.
- Kožený nábytok nikdy neumiestňujte v blízkosti tepelných zdrojov a nevystavujte ho intenzívnemu slnečnému žiareniu
- Vychádzajúc zo spôsobu spracovania kože používajte na údržbu koženého nábytku špeciálne vosky a mlieka (vždy po odstránení hrubých nečistôt, minimálne dvakrát do roka).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.