Chcete bazén? (II.)

V interiéri alebo exteriéri...? Bazén je vždy nákladnou záležitosťou, ktorú treba konzultovať s architektom a zveriť do rúk odborníkom.

Aby kúpanie vo vlastnom bazéne bolo naozaj príjemnou a zdraviu prospešnou aktivitou, treba jeho údržbe venovať primeranú starostlivosť. Vyhnete sa tak viacerým problémom:

1. Zakalenie vody.
Voda v bazéne sa zakaľuje z viacerých dôvodov. Na príčine môže byť príliš vysoké pH, čo vedie k vytváraniu nerozpustných mikroskopických čiastočiek z uhličitanu vápenatého, teda mliečnemu zákalu; alebo sa voda zafarbí do hnedozelena, čo je dôsledok vyššej koncentrácie železa, mangánu a medi vo vode; prípadne sa objaví neurčitý farebný zákal, ako výsledok zanedbanej údržby bazéna...

2. Premnoženie rias.
Spóry rias sa do bazénu dostávajú vďaka vetru, dažďu a prachu. V priebehu niekoľkých dní sú schopné akceptovať chlór nachádzajúci sa vo vode bazéna (hlavne pri nižších dávkach) a veselo profitovať... Vo chvíli, keď sa stanú viditeľnými, jeden liter vody už obsahuje milióny rias. Takto "zamorená" voda má zelenú, hnedú prípadne čiernu farbu a nepríjemne zapácha. Dno a steny bazénu nadobúdajú nebezpečnú, klzkú podobu... V takejto situácii už nepomôže nič iné, než meranie pH a úprava vody algicidným prostriedkom.

3. Rôzne nečistoty.
Pred každým napustením bazéna treba odstrániť všetky nečistoty, vrátane drobných usadenín a prachu. Hneď po napustení je nutné spustiť filtračné zariadenie, ktoré musí perfektne fungovať. Raz za týždeň je potrebné skontrolovať chlórové hodnoty a hodnoty pH (optimálny stav je 7,2 - 7,6).
Keďže drobné "prevádzkové nečistoty" (vodný kameň, prach, hmyz...) sú dobrým základom pre tvorbu zákalov a rias, je dobrým zvykom pozbierať každý deň z vodnej hladiny špeciálnou sieťkou všetko, čo sa dá. Rovnako dôležité je pravidelné týždenné preplachovanie filtračného zariadenia a kontrola chlórových tabliet v plavákovom dávkovači. V čase najväčšej záťaže bazéna sa odporúča realizovať tzv. šokovú terapiu, t.j. zvýšenou koncentráciou chlóru (až na 10 mg/liter) zničiť baktérie, vírusy a riasy. Tento proces trvá približne 24 hodín. Voda je opäť vhodná nakúpanie, keď koncentrácia chlóru klesne na 0,8 mg/liter. K očisťovaciemu procesu však patrí aj precízne odstránenie všetkých prežívajúcich rias v trhlinách stien a dna bazénu, aby nedochádzalo k ich ďalšiemu množeniu.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.