Vytlačiť túto stránku

Kupujeme koberec (II.)

Napísal femme 19. máj 2008

Vyššia cena zvyčajne signalizuje vyššiu kvalitu a pri kobercoch to platí dvojnásobne. Čo všetko tvorí pri kobercoch kvalitu...?

>> Móda >> Aktuálne >> Kupujeme koberec (II.)

Pred kúpou koberca si ujasnite, aké služby od koberca očakávate. Dôležité je nielen potenciálne zaťaženie koberca, ktoré podmieňuje spôsob uloženia (jednoduchým položením, lepením, napínaním od steny k stene pomocou líšt), množstvo vlákien k hmotnosti vlasu koberca (ukazovateľ kvality a trvanlivosti), ale aj farebný odtieň koberca (zvlášť pri celoplošných typoch), najmä pokiaľ ide o vplyv vybranej farby na ľudskú psychiku...

Treba si tiež uvedomiť, že koberec s vysokou odolnosťou ponúka menší komfort, zatiaľ čo mäkký, príjemný koberec menej vydrží. Praktickým vodítkom je v tejto súvislosti údaj, ktorý udáva počet vlákien na meter štvorcový: čím väčšia hustota, tým väčšia celková odolnosť koberca (a dôraznejšia požiadavka na vysoký výkon vysávača).

Podľa vzhľadu si možno vybrať tkané, všívané, vpichované alebo ručne viazané koberce; pričom konkrétny spôsob vyhotovenia ovplyvňuje nielen estetické kvality, ale aj úžitkové vlastnosti kobercov.
Tkané druhy kobercov sú považované za najluxusnejšie. Celkovú kvalitu a dlhú životnosť im zabezpečuje metóda výroby, pri ktorej sa pretkávajú podkladové a povrchové priadze. Dané koberce sa zvyčajne vyrábajú z čistej vlny alebo zmesi vlny a syntetických vlákien.
Všívané druhy kobercov sú najbežnejšie; ponúkajú relatívne dlhú životnosť a prijateľnú cenu. Zhotovujú sa technikou preťahovania a všívania slučiek cez osnovu do podkladu.
Vpichované druhy kobercov predstavujú najnižšiu kvalitu (s primeranou cenou). Vyrábajú sa z polypropylénového vlasu, ktorý sa vpichuje špeciálne upravenými ihlami. Vpichované koberce poskytujú minimálny dotykový komfort, ale vysokú odolnosť.
Ručne viazané koberce patria do špeciálnej skupiny luxusných kobercov a ponúkajú sa iba v sólovej podobe. Podstata ich výroby spočíva v hustom viazaní uzlíkov do priadzí osnovy (ako pred mnohými stáročiami v Perzii).