Vytlačiť túto stránku

Zaujímavé detaily

Napísal femme 30. jún 2008

...Obydlie archeológa sa bude výrazne líšiť od príbytku koncertného umelca či aktívneho športovca; existujú však určité výtvarné pravidlá...

>> Móda >> Aktuálne >> Zaujímavé detaily

Človek sa spravidla obklopuje vecami, v spoločnosti ktorých sa dobre cíti... Zo zariadenia bytu je teda možné vyčítať mnohé: individuálny vkus, povahové založenie i profesnú orientáciu. Pri detailnom "dozariaďovaní" príbytku je však dobré pamätať na niekoľko pravidiel:

- V prvom rade je nutné upraviť technické nedostatky stien, stropu či podlahy; tieto časti priestoru vytvárajú základné pozadie pre predmety, ktoré sa v ňom majú uplatniť. Predmety disponujú rôznymi umeleckými, historickými alebo emotívnymi hodnotami a ich schopnosť pôsobiť vyžaduje primerané pozadie - "kulisy" navodiace pohodu, pokoj, celkový súlad, možnosť sústredenia... To všetko sa dá dokonale zničiť nevhodnou tapetou, nesprávnym rámom alebo iným agresívnym prvkom.

- Notorickým nedostatkom pri "atmosférutvoriacich" detailoch býva nesprávny odstup a zlé osvetlenie.

- Pri umiestňovaní obrazov treba rešpektovať pravidlo, že u obrazov rôznych veľkostí musia byť horné lišty rámov v jednej rovine.

- Steny "predimenzované" drobnými grafikami či fotografiami vyzerajú v obrázkovom časopise veľmi efektne, v skutočnosti však, pri nedodržaní správnej miery, stena opticky "padá"...

- Plastika vyžaduje dostatočný priestor, možnosť prístupu z viacerých strán a primerané osvetlenie. Problémom tiež býva výber sokla a správna výška umiestnenia.

- Textilné výtvarné dielo (tapiséria, koberec, správne adjustovaný vzácny starý odev) znesie, na rozdiel od zasklených grafík a obrazov, aj umiestnenie oproti oknu; treba však vziať do úvahy celkovú atmosféru priestoru, aby textília svojou nápadnosťou nepotlačila iné výtvarné artefakty. Ako "textilná plastika" sú využiteľné napríklad staré vyšívané plesové šaty (aranžované na krajčírskej panne vyniknú predovšetkým vo veľkej miestnosti); inou možnosťou sú zarámované čipky, ktoré (v puristickom ráme uložené na zamate) tvoria "textilnú grafiku".

- Originálne môže byť aj priestorové zakomponovanie zrkadla: umiestnením do kaziet za drobné zbierky, do výplní dverí namiesto skla alebo zasadením do širokého umelecky vypracovaného rámu...

- Nositeľom výtvarného efektu sú tiež kľučky, garníže alebo stenové lišty. V starožitníctvach a na "blších trhoch" môžete nájsť unikátne výtvarné kúsky, ktoré dajú vášmu bytu osobité čaro a neopakovateľnú útulnosť.