Téma: hygiena v kúpeľni a na WC

Mnohé „overené“  názory týkajúce sa hygieny na toalete a v kúpeľni sa nezakladajú na pravde. Ktoré z nich sú právom opodstatnené, prinášame v krátkom prehľade. Poznáte čo je mýtus a čo fakt?

wc 1200x800

KÚPEĽŇA
Väčšina z nás považuje kúpeľňu za miesto, kde okrem základnej hygieny rady relaxujeme vo vani. Ak sme singl, máme ju prispôsobenú podľa našich potrieb a udržujeme ju v čistote a v poriadku. Ak žijeme s partnerom, situácia sa mení, čo sa odrazí aj na vzhľade tejto miestnosti. Šťastné tie ženy, ktoré majú poriadkumilovného partnera... Úplne iný charakter a vzhľad bude mať kúpeľňa, ak ste kompletná rodina s deťmi, prípadne so psom. Malé deti okupujú okolie vane so svojimi gumenými hračkami, neskôr naše slečny dopĺňajú maminu dekoratívnu kozmetiku o ďalšie kúsky, nehovoriac o šampónoch, géloch, sprejoch a podobne... So synmi to nie je o nič lepšie, veľakrát pretromfnú adolescentky s kozmetickými prípravkami, nehovoriac o rôznych zastrihávačov vlasov, fúzov, brady a chĺpkov.

Mýtus: V kúpeľni stačí umyť len viditeľné miesta

Je úplne jedno v ktorej časti Slovenska bývate, voda vždy bude vytvárať vodný kameň, ktorý je na prvý pohľad viditeľný; rovnako ako mydlové nečistoty na keramike a batériách. Nežiadúce mikróby sa nachádzajú v odtokoch vane a odtokových žľaboch a vpustov sprchového kúta. Podlahové žľaby a vpusty sprchových kútov, vyberajte z kvalitných materiálov. Kvalitné  žľaby a vpusty majú správne fungujúci odtok vody, ideálny prietok je 60 litrov za minútu. Vpust a vanička mriežky žľabu musia mať dobrý prístup k vyčisteniu  minimálne štyrikrát za rok.

Mýtus: Zubnú kefku pred baktériami ochráni plastový kryt alebo skrinka

Aj v tomto prípade ide o omyl. Práve naopak, vlhká zubná kefka musí „dýchať“, preto ju nikdy nedávame do obalu alebo priestoru, kde neprúdi vzduch. Vo vlhkých štetinkách sa množia nechcené baktérie, preto ju umiestňujeme zvisle do stojana (pohárika) vo voľnom priestore.

TOALETA
Miestnosť určená pre WC je považovaná za najväčší zdroj baktérií nezávisle od kvality udržiavania v čistoty ...

Mýtus: Záchodové sedadlo je centrom baktérií, vírusov a mikróbov

Vedeli ste, že napríklad na pracovnom stole a klávesnici počítača sa nachádza až štyristokrát viac baktérií než na toaletnom sedadle? Ešte viac baktérií sa nachádza na bytových zvončekoch, výťahových tlačidlách a bankomate. Predmety každodennej potreby sa líšia v počte druhov prítomných baktérií. Na toaletách sa v priemere nachádza menej ako 20 druhov mikroorganizmov, na mobilnom telefóne 140 a na tablete až 600 druhov baktérií. Pre väčších komfort a bezpečnosť  pred množením mikroorganizmami výrobcovia ponúkajú sanitárne inovácie: záchodové sedadlá s brzdou,  povrch sedadiel potiahnutý dezinfekčnou úpravou a antibakteriálnymi vlastnosťami. Dosahujú to vďaka zlúčenín striebra v materiály, z ktorého sú sedadlá vyrobené. Spomínaný materiál dokáže zredukovať hustotu baktérií až o dva rady.

Mýtus: Po toalete si umyjeme ruky mydlom, ktoré zabíja baktérie

Od detstva je vštepované deťom rodičmi, aby si poriadne umývali ruky po použití toalety. Ale ruku na srdce, koľko samotných rodičov to dodržiava a koľko detí si to zoberie za svoje...?  Predpokladajme však, že väčšina má dobré hygienické návyky. Pre tých tú máme informáciu, ktorá vyvracia vyššie spomenutý názor o mydle. Mydlo len uvoľňuje baktérie, nezabíja ich. Pri utieraní papierovou vreckovou odstránime 71 % baktérií, pri vzduchovom sušiči len 23 % baktérií.

Mýtus: WC vetráme len vtedy, keď sa potrebujeme zbaviť zápachu

Toaletu vetráme hlavne z dôvodu vlhkosti, aby sa zbytočne  nezhromažďovali škodlivé látky, ktoré sú príčinou vzniku plesní a mikróbov; ktoré dokážu dlhodobým pôsobením ohroziť zdravie človeka. V hoteloch sme sa stretali s automatickým vetrákom v kúpeľniach a na záchodoch. Obchodná sieť v súčasnosti ponúka WC systém so zabudovaným ventilátorom pre odvetrávanie, ktorý zbavuje WC zápachu aj vlhkosti.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.