Vytlačiť túto stránku

Čo všetko treba sledovať pri kúpe matraca?

Napísal NP 04. máj 2017

Kvalitný spánok je pre človeka jednou zo základných fyziologických potrieb. Záleží na tom, koľko spíme, kedy spíme aj na čom spíme. Ako sa však zorientovať v bohatej ponuke matracov a vybrať si pre seba a pre rodinu to najvhodnejšie?!

bedroom 1067x800

7 rád, podľa ktorých si vyberiete

Kúpa kvalitného matraca je investíciou do zdravia. To však neznamená, že iba ten najdrahší matrac je to pravé orechové pre dobrý spánok. Vyberať treba podľa hmotnosti a výšky človeka, podľa podkladu postele aj podľa hustoty jadra matraca. Že to znie zložito? S našimi radami si vyberiete hravo.

Rada prvá: Poznajte podklad

Aby matrac dobre plnil svoju funkciu, musí dobre pasovať kombinácia druhu matraca a podkladu v posteli. Napríklad, na polohovateľný lamelový rošt s kovovým rámom sú vhodné taštičkové a latexové matrace, pevný rošt z masívu sa hodí pod pružinové matrace. Správne fungovanie ortopedického matraca zabezpečuje ortopedický rošt. Aby ste si vybrali správnu dvojicu, poraďte sa s predajcom matracov.

Rada druhá: Čím hustejšie, tým lepšie

V prípade penových matracov platí, že čím je vyššia hustota peny, tým bude matrac lepšie podopierať tie časti tela, ktoré to počas spánku potrebujú, a tiež bude dlhšie dobre slúžiť. „Radil by som voliť skôr latexovú alebo pamäťovú než polyuretánovú penu,“ odporúča František Hruška, konateľ firmy Vegas, ktorá nedávno otvorila svoju predajňu v obchodnom centre STYLA na Zlatých pieskoch. Latex je antibakteriálny, zabraňuje množeniu roztočov, preto je vhodný aj pre alergikov. Pamäťová pena (PP) je tiež antibakteriálna, antistatická, dobre odvádza vlhkosť, má dobré termoizolačné vlastnosti a vynikajúco prerozdeľuje tlak tela, čo je ideálne pre ľudí, ktorým hrozia preležaniny.

Rada tretia: Rozumný pomer kvality a ceny

Matrac si nevyberajte len podľa ceny, ale podľa toho, čo daná cena znamená pre váš spánok a zdravie. Zvyčajne býva najlepšia zlatá stredná cesta. Napríklad, matrace z prírodného latexu sú pre organizmus to najlepšie, ale rodinný rozpočet môže kúpu takýchto matracov pocítiť. Kvalitný spánok vám poskytnú aj latexové matrace s vyváženým pomerom prírodného a syntetického latexu.

Rada štvrtá: Aj na poťahu záleží

Nie je jedno, v čom je matrac „oblečený“. Vhodné sú poťahy, ktoré matrac chránia, ale zároveň mu dovoľujú dýchať, sú antibakteriálne a vďaka uzatváraniu na zips sa dajú zvliecť a vyprať, resp. chemicky vyčistiť. Tieto možnosti predlžujú tzv. hygienickú životnosť matraca, ktorá je zvyčajne kratšia ako životnosť materiálov, z ktorých je matrac vyrobený.

Rada piata: Nebojte sa pružín

Aj pružinový matrac môže byť kvalitný a dokonca ortopedický. „Vo všeobecnosti platí, že ortopedický efekt sa pri pružinových matracoch zlepšuje s rastúcim počtom pružín vytvárajúcich jadro matraca. Pri klasickej bonelovej pružine, teda keď sú pružiny vzájomne previazané, je tento efekt o niečo nižší ako pri taštičkových pružinách,“ vysvetľuje pán Hruška z obchodného centra pre bývanie na Zlatých pieskoch. „Všímať si treba aj materiály, ktoré obklopujú pružinové jadro. To by nemalo byť obalené filcom alebo textíliou, keďže pružina vytvára tlakové body. Pri použití týchto materiálov už po roku cítiť pri ležaní kontúry pružín, čo v konečnom dôsledku viac škodí, ako pomáha. Vhodnejším materiálom na vrstvenie bonelovej pružiny je kokosová doska impregnovaná latexom.“

Rada šiesta: Všimnite si matrace s taštičkovými pružinami

Žiadne iné matrace nie sú také pružné, vzdušné a trvácne. Niektorí ľudia sa boja, že pružinové matrace budú vŕzgať alebo začnú hrdzavieť, ale to je pri kvalitných značkových matracoch vylúčené. „Výrobcovia pružinových jadier zabezpečujú povrchovú úpravu týchto pružín tak, že si dovolia poskytnúť na ne záruku až 20 rokov. Kombinácia taštičkového jadra a latexovej či kokosovej vrstvy je považovaná za najlepšie riešenie pri výbere matraca,“ dodáva expert na matrace.

Rada siedma: Nedajte sa zmiasť zónami

Informácie o počte zón môžu byť zavádzajúce. Určite neplatí, že čím ich je viac, tým je matrac kvalitnejší, a preto by sme si ho mali vybrať. Zónovanie má význam predovšetkým pri penových matracoch, pretože vďaka nemu sa matrac lepšie prispôsobuje jednotlivým častiam ľudského tela. Pri pružinových a taštičkových matracoch však zonácia nemá zásadný význam, pretože na takýchto typoch matracov ju telo vôbec nevníma.

Tip: Aby spali malí princovia a malé princezné dobre a netlačil ich ani hrášok ako v rozprávke, potrebujú kvalitný matrac. V prípade detí to znamená tvrdú alebo stredne tvrdú podložku, ktorá je dobrou oporou pre chrbticu a organizmus vo vývoji. „Ak je však dieťa obézne a spáva na boku, treba vybrať mäkší matrac, aby nedošlo k útlaku. Ak má problémy s krčnou chrbticou, ideálne je tiež spať na boku, nie na bruchu,“ vysvetľuje ortopéd MUDr. Tomáš Jakubík z prvej špecializovanej nemocnice na Slovensku