Vytlačiť túto stránku

Praktické rady do domácnosti II.

Napísal femme 24. október 2016

Jesenné upratovanie je v plnom prúde, letné šaty a obuv sú už nachystané na ďalšie leto. Nechajte sa inšpirovať našimi ekologickými tipmi na upratovanie domu, údržby odevov a odstraňovanie škvŕn.

eco casa1000x750

Upratať naše byty a domy môžete v podstate s tromi babskými prostriedkami – v kúpeľni použijete trochu octu alebo citrónovu šťavu, na umývanie riadu použijete sódu, na podlahy a dvere mazľavé mydlo. Pri umývaní okien, naše babičky používali jelenicu a na leštenie staré noviny. Aby vám jelenica po použití zostala dlhšie mäkká a hebká, poriadne ju vypláchate v slanej vode. Špinavé okraje v umývadle alebo vo vani ľahko odstránite pomocou soli, ktorú nasypete na handričku. Škvrny po vodnom kameni umyjete pomocou citrónovej šťavy a usadeniny vodného kameňa vyčistíte tak, že ich ponoríte do octovej šťavy.

Odevy

Jeseň je obdobím gaštanov. Použiť ich môžete na navrátenie tmavej farby vlneným látkam a svetrom. Plody gaštanu konského necháte cez noc namočené v studenej vode a nasledujúci deň ich uvediete do varu. Vlnené odevy periete vo vlažnom peniacom gaštanovom výťažku, ale do prania nepridávate prací prášok! Vodu na pláchanie vymieňate viackrát.

Kožené rukavice, ktoré stratili lesk, vyšúchate vnútornou stranou banánovej šupky. Skúsiť to môžete aj s koženou kabelkou. Hodvábne šále a blúzky šetrne a jednoducho vyžehlíte, ak látku zamotáte do ľanového uteráka, ktorý ste predtým namočili do teplej vody a vyžmýkali. Po 15 minútach blúzku ľahko vyžehlíte.

Aby sa v skrini neusadili mole, okraje dverí natrite terpentínom a do skrine a medzi bielizeň vložte vrecúška s levanduľou.

Škvrny

Hrdzu zo šiat odstránite tak, že bielizeň pokvapkáte citrónovou šťavou, po vsiaknutí do látky, ju potom podržíte nad vriacou vodou. Para postupne škvrny odstráni.
Náplň z gúľôčkového pera vyčistíte napríklad pomocou laku na vlasy. Škvrnu postriekate, necháte dôkladne uschnúť a nakoniec dobre vykefujete roztokom octu a vody. Na atramentové škvrny pri vlne a bavlne pomáha čerstvá citrónová šťava.
Mastnú škvrnu na vlnenej látke, hodvábe a koži odstránite s práškom do pečiva. Škvrny posypete práškom, necháte 30 minút pôsobiť a potom ich ľahko odstránite kefovaním.
Čaj zanecháva nepekné okraje na šálkach. Jednoducho sa ich zbavíte, ak okraj šálok vyšúchate soľou.